Ivan Vujović / - SDP
02/02/2024 u 23:30 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vujović: Siguran sam da ćemo imati vanredne parlamentarne izbore

Siguran sam, na bazi informacija i procjena i svega ovoga što se dešava, i nekog iskustva i memorije – institucionalne i partijske, da ćemo imati vanredne parlamentarne izbore, jer mislim da je previše elemenata na sceni koji ukazuju na to, koji ukazuju na destabilizaciju parlamentarne većine, kazao je Vujović

Kandidat za predsjednika SDP-a Ivan Vujović ne smatra da će ta partija čekati 2027. godinu da vrati parlamentarni status, već je ubijeđen da će se to desiti na vanrednim parlamentarnim izborima.

– Siguran sam – na bazi informacija i procjena i svega ovoga što se dešava, i nekog iskustva i memorije – institucionalne i partijske, da ćemo imati vanredne parlamentarne izbore, jer mislim da je previše elemenata na sceni koji ukazuju na to, koji ukazuju na destabilizaciju parlamentarne većine. Ona je i sada manjinska vlada, mi znamo da su sve manjinske vlade nestabilne, a i ako bi u jednom trenutku postala većinska vlada, to bi bilo sa partnerima sa kojima je teško obezbijediti neku dugoročnu stabilnost. Tu je i dosta uticaja sa strane, tu imate i sukob u najjačoj partiji, PES-u, između dva čelna čovjeka – predsjednika i premijera i svi oni koji prate političke procese znaju šta znači kada se desi rascjep, a ja mislim da ćemo brzo svjedočiti i formalizaciji svega toga – kazao je Vujović u emisiji “Na kraju dana” – na Televiziji E.

Vujović je jedini kandidat za predsjednika SDP-a na sjutrašnjem kongresu te partije. Iako ne očekuje da će trenutna parlamentarna većina djelovati u punom mandatu, drago mu je što će SDP imati vremena za, kako kaže, konsolidaciju. Ako sjutra bude izabran za predsjednika SDP-a, prioritet će mu biti, ističe, formiranje tima.

– Ja sam već najavio da je i vrijeme i za SDP da snažnije uđe u taj proces podmlađivanja kadra. Mnogo je ljudi, pripadnika te srednje i mlađe generacije u SDP-u koji su jako kvalitetni ljudi, za koje javnost manje ili više zna. Oni su prepoznati u svojim profesijama i mogu mnogo toga da daju i SDP-u i, mnogo važnije, i državi, koji do sad nijesu imali puta da se iskažu politički. Odsad će imati više prostora za tu vrstu iskazivanja – kazao je Vujović.

Na pitanje da li su priče o tzv. suverenističkom bloku realnost ili sanjarenje, Vujović podsjeća da su partije u nekoliko navrata nastupale na izborima na taj načina, ali da to nije dalo adekvatne rezultate.

Takozvani suverenistički blok nije dao adekvatne rezultate i treba biti u tom dijelu mudriji i bolje sagledati aktuelni politički i društveni kontekst.

– Ja mislim da treba promišljati otvorenije i drugačije. Nekada mi se čini da mnogi koji insistiraju na takvom pristupu žele da zakamufliraju neke svoje propuste i greške i potrebe da se sami suoče sa nekim stvarima sa kojima se moraju suočiti. Ako govorimo o grupisanju, jesam za saradnju – to sam rekao više puta, ali nijesam za apsolutizaciju stavova i dogmatski pristup koji često možemo čuti – dovoljno je da se samo svrstamo u neki blok i svi će problemi biti riješeni – neće – zaključuje Vujović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 07:11