Vujović u Skoplju / - FOTO: SDP
11/02/2024 u 15:12 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vujović: Zapad prepoznao “loše momke” u regionu – poziv progresivnim snagama na akciju

Ranjiva društva regiona teško se mogu nositi sa destruktivnim uticajem ovih snaga i zato je progresivna politika, uz pomoć evropskih partnera dužna da pruži snažan odgovor- rekao je Vujović

- Nacionalizam, autokratija i maligni vanjski uticaji su nažalost moćna snaga na Balkanu – u Crnoj Gori su nosioci te politike jedna od ključnih snaga i podrška vlasti. Takvi akteri mogu prevarno promijeniti retoriku ali će njihovi ciljevi i djelovanje ostati isti- saopštio je predsjednik SDP-a Ivan Vujović na regionalnoj Konferenciji – panelu: “Progresivne politike – odgovor na izazove u zemljama Zapadnog Balkanna”, koja je u organizaciji fondacije Fridrih Ebert održana u Skoplju.

Prema njegovim riječima, legitimacijom da budu činioci vlasti daje im se podstrek da sa tom snagom i pozicijom u vrjednosnom smislu kontaminiraju društvo, suštinski ga udaljavajući od navodnih tj proklamovanih zalaganja.

- Ranjiva društva regiona teško se mogu nositi sa destruktivnim uticajem ovih snaga i zato je progresivna politika, uz pomoć evropskih partnera dužna da pruži snažan odgovor- rekao je Vujović.

On je ukazao da je tragično da se 25 godina od okončanja posljednjeg regionalnog konflikta ponovo emituju iste destruktivne, opasne i primitivne poruke o stvaranju velikih država i nacionalnim homogenizacijama, navodeći da svjedočimo i besprizornoj reviziji prošlosti i relativizaciji ovih pogubnih politika.

On je kazao da se čini da  je Zapad do kraja prozreo aktere i politike koji truju region, ukjlučujući i sve druge parapolitičke organizacije koji zloupotrebljavaju svoj položaj u društvu da nameću najgore i najregresivnije norme djelovanja i ponašanja.


-Naši problemi su zajednički i proizilaze iz nedavne prošlosti koju su obilježile destruktivne politike koje su razorile naše zajednice, produkujući čitav spektar devijacija koje nas i dalje sprečavaju da se konstituišemo kao razvijena i moderna društva.  I dan danas se suočavamo sa istim izazovima u kojima umjesto demokratskog, građanskog, razvojnog, u središtu imamo etničko-nacionalno, religijsko i teritorijalno kao ključne teme koje polarizuju i destabilizuju sva naša društva-  rekao je Vujović.
 

Konferencija je okupila predsjednike socijaldemokratskih partija iz regiona, uključujući aktuelne i doskorašnje predsjednike vlada, a na panelu je učestvovao i predsjednik Socijaldemokratske partije Njemačke Laers Klingbel. Na Konferenciji je dogovoreno intenziviranje saradnje progresivnih snaga regiona uz direktnu podršku njemačkih partnera – Socijaldemokratske partije Njemačke i fondacije Fridrh Ebert.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 20:16