Srđan Vukadinović / -PORTAL DAN
21/09/2022 u 12:36 h
Ivona DrobnjakIvona Drobnjak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vukadinović: Izbori najpoštenije rješenje, Đukanović kasni jedno pola godine

Puno bi bolje bilo da je u aprilu raspisao vanredne izbore, zbog toga što je tada klima bila bolja. Bitna stvar je i da je Ustavni sud bio u funkciji, tako da je mogao da odlučuje o izborima, kazao je Vukadinović

Politički analitičar Srđan Vukadinović kazao je za "Dan" da je Đukanovićeva inicijativa najbolje rješenje u ovom trenutku.

– Vidjeli smo da se društvo sve više gura u političku krizu. Dovodi se u situaciju izuzetne političke nestabilnosti, da čak i dugogodišnji partneri Crne Gore počinju da se pitaju je li naša zemlja zaista iskrena na putu evropskih integracija (EU). Izbori su najpoštenije rješenje, s tim što Đukanović kasni jedno pola godine. Puno bi bolje bilo da je u aprilu raspisao vanredne izbore, zbog toga što je tada klima bila bolja. Parlamentarna većina iz 2020. godine je očito bila nezadovoljna iskorakom GP URA i SNP-a i svi su bili za raspisivanje tih izbora. Bitna stvar je i da je Ustavni sud bio u funkciji, tako da je mogao da odlučuje o izborima – kazao je Vukadinović.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović saopštio je juče da ne može da prihvati predlog da Miodrag Lekić bude mandatar za sastav nove vlade jer se nijesu stekli neophodni uslovi. Đukanović je istovremeno predložio skraćenje mandata sadašnjem sazivu Skupštine Crne Gore.

Raičević: Predsjednik je morao dati priliku Lekiću da formira vladu

Predsjednik države Đukanović je podsjetio da je pred svim parlamentarnim partijama i Skupštinom Crne Gore obaveza da se u najkraćem roku izvrši izbor članova Sudskog savjeta i sudija Ustavnog suda i tako prevaziđe institucionalna kriza u pravosudnom sistemu, što je na liniji ispunjavanja obaveza iz poglavlja 23 i 24 i dostizanja željene dinamike u pregovaračkom procesu sa Evropskom unijom, kazao je juče predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

Poslanik Pokreta za promjene Vladan Raičević naveo je za "Dan" da ova izjava očigledno predstavlja izigravanje većinske izborne volje naroda, zloupotrebom ustavnih ovlašćenja predsjednika putem uskog tumačenja određenih ustavnih procedura u pogledu predlaganja mandatara.

– S obzirom na to da navedeni Ustavom nije uređen preciznije, predsjednik je morao prihvatiti usmenu konsultaciju sa predstavnicima tridesetoavgustovske većine i dati priliku Miodragu Lekiću da formira vladu koja ima legitimitet i na taj način dati šansu da se izađe iz krize na najdemokratskiji način u ovom trenutku u susret izborima kada god oni bili – istakao je Raičević.

Vukadinović je objasnio da je problem što Ustavni sud nije u kapacitetu da može da odgovara na žalbe.

– Čak su i lokalni izbori vrlo upitni, jer nema ko da odgovori na prigovore tokom izbornog procesa. Ustavni sud nije funkcionalan i ne može ni da zasijeda, tako da se tu pravi veliki problem – naveo je Vukadinović.

On objašnjava da zbog neprihvatanja ove inicijative Crna Gora i dalje nastavlja političko mučenje.

– Ne zna se kako će biti. URA je željela ovakav rasplet situacije. Bitno je ko će voditi izborni proces. Zna se i da je URA zloupotrebljavala državne resurse kada su bili održani lokalni izbori u Ulcinju. U ovoj situaciji Abazović je premijer, a u bilo kojoj drugoj situaciji neće biti premijer – ističe Vukadinović.

Naš sagovornik ocjenjuje da je inicijativa većine iz 2020. godine o predlogu Lekića neozbiljna i zbog toga što nisu učestvovali u razgovorima sa predsjednikom države Milom Đukanovićem. Navodi i da su naknadni potpisi predstavnika većine pokazatelj neznanja da vladaju.

– Taj spisak nema nikakvog značaja, jer je zakasnio – ističe naš sagovornik.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 21:56