Фото: Извор Скупштина ЦГ / - Фото: Извор Скупштина ЦГ
12/05/2021 u 09:56 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Коизвјестилац Котије: Закон не осигурава независност Тужилачког савјета, испунити мишљења ВК

Котије стога поручује црногорским парламентарцима да је од кључног значаја да се осигура да Тужилачки савјет буде неутралан.

Коизвјестилац Парламентарне Скупштине Савјета Европе за Црну Гору, Дамијан Котије (Дамиен Цоттиер), поручио је вечерас поводом расправе у црногорском парламенту да нацт Закона о државном тужиоцу не осигурава независност Тужилачког савјета и позвао посланике Скупштине да у потпуности спроведу оба мишљења Венецијанске комисије.

 Котије је поручио на твитер налогу:

-Црногорски парламент вечерас води расправу о ревидираном Закону о државном тужиоцу. Нови нацрт увелико иде у сусрет испуњавању препорука Савјета Европе и Венецијанске комисије, али као коизвјестилац Парламентарне Скупштине Савјета Европе, заједно са Зингерсом (Емануелисом) ја апелујем на посланике да ураде више- навео је.

-Црној Гори је потребно независно правосуђе за ефикасну борбу против корупције. Ипак, тренутни нацрт предвиђа да се комплетан састав Тужилачког савјета замијени а новоименовани чланови изаберу простом већином у парламенту. То не осигурава независност Тужилачког савјета-наводи.

Котије поручује црногорским парламентарцима да је од кључног значаја да се осигура да Тужилачки савјет буде неутралан. 

-Венецијанска комисија је предложила друге начине за напријед, а власти су до сада биле креативне у проналажењу рјешења. Али је од виталне важности да се на чланове Савјета гледа као на неутралне. Позивамо наше парламентарне колеге да у потпуности спроведу оба мишљења Венецијанске комисје- закључује у објави.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 12:03