Admir Adrović / - VLADA CG
30/11/2022 u 17:34 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Adrović: Zajedničkim djelovanjem obezbijediti sigurna i zdrava radna mjesta

Adrović je istakao važnost unapređenja zakonodavnog i institucionalnog okvira zaštite i zdravlja na radu u Crnoj Gori i zahvalio MOR što je prepoznala značaj zaštite i zdravlja na radu i investirala u njihovo unapređenje.

Zaštita i zdravlje na radu se sprovodi i unapređuje uporedo sa privrednim i tehnološkim razvojem, uz podršku tripatitnog dijaloga i samo zajedničkim djelovanjem može se napraviti korak dalje u pravcu obezbjeđivanja sigurnog i zdravog radnog mjesta, ocijenio je ministar rada i socijalnog staranja Admir Adrović.

On je prisustvovao prezentaciji ekspertskih analiza iz oblasti zaštite i zdravlja na radu koju je organizovalo Ministarstvo rada i socijalnog staranja (MRSS) u saradnji sa Međunarodnom organizacijom rada (MOR).

Kako je saopšteno iz njegovog resora, Adrović je istakao važnost unapređenja zakonodavnog i institucionalnog okvira zaštite i zdravlja na radu u Crnoj Gori i zahvalio MOR što je prepoznala značaj zaštite i zdravlja na radu i investirala u njihovo unapređenje.

„Ovim projektom stavljamo akcenat na tri ključna problema u sprovođenju mjera zaštite i zdravlja na radu, a to je institucionalna razuđenost nadležnosti, čijim rješavanjem stvaramo kvalitetnije temelje za primjenu propisa u ovoj oblasti“, naveo je Adrović.

Kako je dodao, predmet tog projekta je i realizacija aktivnosti koja se odnosi na jačanje kapaciteta nosioca zaštite i zdravlja na radu.

„Treća aktivnost u okviru ovog projekta vezaće glavne institucije koje će svako u svom domenu, kroz jedinstven softverski sistem, crpiti određene podatke o povredama na radu i samim tim strateški djelovati“, kazao je Adrović.

On je rekao da se zaštita i zdravlje na radu sprovodi i unapređuje uporedo sa razvojem privrede, tehnološkim razvojem, uz podršku tripatitnog dijaloga.

„Samim tim uloga svih mora biti vidljivija, jer se samo zajedničkim djelovanjem može napraviti korak dalje u pravcu obezbjeđivanja sigurnog i zdravog radnog mjesta“, istakao je Adrović.

Nacionalna koordinatorka MOR-a Nina Krgović, kazala je da ta organizacija prepoznaje zaštitu i zdravlje na radu kao osnovno, temeljno pravo kojim se štite zaposleni širom svijeta i usmjerava napore da kroz projekte posebno posvećene ovoj temi u najvećoj mjeri doprinese unapređenju ovog sistema.

„U skladu sa navedenim izazovima u sistemu zaštite i zdravlja na radu, Vlada je zatražila podršku MOR u oblasti međunarodnih radnih standarda koji se odnose na zastitu i zdravlje na radu“, istakla Krgović.

Koordinator sistema Ujedinjenih nacija u Crnoj Gori Peter Lundberg kazao je kako se čini da je ova tema, u periodu nakon pandemije, postala važnija nego ikada.

„U potrazi smo za daljim unapređenjem stanja u oblasti zaštite i zdravlja na radu, ne samo u Crnoj Gori, a usvajanje nove Strategije zaštite i zdravlja na radu krajem ove godine predstavlja važan i ključan uslov za uspješno zatvaranje Pregovaračkog poglavlja 19 na putu Crne Gore ka Evropskoj uniji (EU)“, rekao je Lundberg.

On je dodao da je razvoj ekspertskih analiza pozitivan korak ka jačem društvenom standardu zaštite i zdravlja na radu, koji će, kako očekuje, pomoći da se nacionalni sistem dovede u red sa međunarodnim standardima rada i direktivama EU.

Načelnica za poslove zaštite i zdravlja na radu u MRSS-u Danijela Šuković, podsjetila je da su zaštita i zdravlje na radu temeljno socijalno pravo zaposlenih i da su u Crnoj Gori prepoznati kao djelatnost od javnog interesa.

„Sagledavajući oblast zaštite i zdravlja na radu u Crnoj Gori kroz prizmu svih činioca koji se na direktan ili indirektan način bave ovim pitanjem, sa posebnim akcentom na obaveze koje proizilaze iz pristupnih pregovora, došli smo do zaključka da, prije svega, treba djelovati u pravcu unapređenja institucionalnog okvira, kao i unapređenja kada su u pitanju nosioci zaštite i zdravlja na radu na svim nivoima“, kazala je Šuković.

Iz MRSS-a su poručili da će nastaviti intenzivno da rade na realizaciji aktivnosti u pravcu pune primjene Zakona o zaštiti i zdravlju na radu i propisa donijetih na osnovu njega, čime

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. mart 2023 21:55