Ilustracija
30/11/2022 u 19:50 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Dom zdravlja Podgorica organizuje anonimno noćno testiranje na HIV/AIDS

Povodom Svjetskog dana borbe protiv HIV/AIDS-a, DZ Podgorica organizovaće anonimno noćno testiranje na HIV/AIDS 1.12. u prostorijama Savjetovališta za mlade ZO Nova Varoš, 4. Proleterske brigade od 18h do 24h

Dom zdravlja Glavnog grada Podgorica će povodom 1. decembra, Svjetskog dana borbe protiv HIV/AIDS-a, organizovati anonimno noćno testiranje na HIV/AIDS istog dana u prostorijama Savjetovališta za mlade ZO Nova Varoš, 4. Proleterske Brigade, Podgorica. Testiranje ce se vrsiti od 18h do 24h.

- Podizanje svijesti građana testiranjam na HIV i AIDS vodi ka ranom otkrivanju ove infekcije. Osnovni preduslov za dug i kvalitetan život sa HIV-om je da se infekcija otkrije na vrijeme i da se odmah započne liječenje.

Svako testiranje na HIV je dobrovoljno, poverljivo i besplatno. Rano dijagnostikovanje je vazno, jer omogucava ljudima da ranije zapocnu lijecenje HIV infekcije, sto zauzvrat povecava njihove sanse za dug i zdrav zivot, i sprecava dalji prenos na druge osobe - naveli su iz Doma zdravlja.

Naučni dokazi ukazuju na činjenicu da 50 odsto inficiranih HIV-om svoju dijagnozu kasno saznaju. Pandemija uzrokovana HIV-om ostaje i dalje glavno javnozdravstveno pitanje na globalnom nivou. 

- Cilj je da sa sve većim pristupom efikasnoj prevenciji, dijagnostici, liječenju i njezi osoba inficiranih HIV-om, kao i oportunističke infekcije, HIV infekcija je postala hronično zdravstveno stanje koje omogućava ljudima koji žive sa HIV-om da vode dug, produktivan i zdrav život - saopštili su iz Doma zdravlja Glavnog grada.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 14:05