Vardina kapsula pri povratku na Zemlju / - VARDA.COM
26/02/2024 u 19:45 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Eksperimentalni lijek protiv HIV-a i hepatitisa C razvijen u svemiru, pa vraćen na Zemlju na analizu

Američka kompanija uspješno je uzgojila antivirusni lijek u mikrogravitaciji, trasirajući put velikom farmaceutskom napretku na Zemlji

Kapsula misije W-1 američke kompanije Varda Space Industries s neobičnim teretom sletjela je u Utah Test and Training Range (UTTR) 21. februara. Neobičan teret sastojao se od antivirusnih lijekova uzgojenih u mikrogravitaciji niske Zemljine orbite, označavajući značajan korak u Vardinoj misiji poboljšanja komercijalnog pristupa tom području.

Mijenja faktore

Osnovana 2020. od bivših zaposlenika SpaceX-a i drugih poduzetnika iz Silicijumske doline, Varda želi da iskoristi sve niže troškove prevoza svemirskog tereta. Njihov fokus leži u razvoju lijekova i drugih dobara u svemiru, vraćajući ih na Zemlju putem kapsula, pa tim revolucionarnim poduhvatom učine tradicionalna istraživanja mogućim u uslovima mikrogravitacije.

S raketama za višestruku upotrebu i s mogućnošću dijeljenja leta koji svemir čine dostupnijim, razne industrije, od biomedicinskih istraživanja do proizvodnje, jedva čekaju da istraže mogućnosti mikrogravitacije. Prema Vardi, mikrogravitacijska obrada iz temelja mijenja faktore poput plovnosti, konvekcije, sedimentacije i razdvajanja faza, što potencijalno dovodi do vrhunskog kvaliteta lijeka s produženim rokom trajanja i povećanim učinkom.

Uklanjanje gravitacije

Izvršni direktor Varde Vil Burej naglasio je dobrobiti istraživanja i razvoja lijekova u mikrogravitaciji tokom prošlogodišnjeg intervjua. Uklanjanje gravitacije omogućuje nam izradu ljekova koje inače ne biste mogli na Zemlji. Gravitacija je nešto poput parametra. Ako možete promijeniti gravitaciju, možete promijeniti i hemijski proces za formulacije lijekova, pojasnio je tada Burej.

Kapsula W-1 lansirana je u junu 2023. godine raketom Falcon 9 firme SpaceX i provela je osam mjeseci integrisana sa svemirskom letjelicom Rocket Lab Photon. Svemirska letjelica je osiguravala snagu, pogon i navigaciju, dok je Varda razvijala antivirusni lijek Ritonavir, koji se koristi za liječenje HIV-a i hepatitisa C. Izvršni direktor Rocket Laba Peter Beck pozdravio je misiju kao "fenomenalan poduhvat" u demonstraciji proizvodnje u svemiru.

Lijek Ritonavir

Po povratku, kapsula odlazi u Vardine laboratorije u Los Anđelesu na analizu, dok se Ritonavir šalje njihovom komercijalnom partneru. Varda se priprema za svoje drugo lansiranje ovog ljeta, ponovo se oslanjajući na svemirsku letjelicu Photon. Kompanija je podijelila planove za saradnju s Improved Pharmom za karakterizaciju bočica Ritonavira nakon leta i za pružanje podataka o letu američkom ratnom vazduhoplovstvu i NASA-i, prema postojećim ugovorima, piše Zimo.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 00:26