/ - ilustracija
08/06/2023 u 00:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

AI može izazvati ozbiljne poremećaje na tržištu rada

„Vlade, institucije i zakonodavci moraju biti brzi u regulisanju svih oblasti, ali i u pripremama za moguće značajne poremećaje na tržištu rada“, rekla je Gopinath u intervjuu za finansijski dnevnik Financial Times

Generativna vještačka inteligencija (AI) može izazvati ozbiljne poremećaje na tržištu rada, upozorila je prva zamjenica direktorice Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Gita Gopinath, apelujući na zakonodavce da što prije regulišu upotrebu nove tehnologije.

„Vlade, institucije i zakonodavci moraju biti brzi u regulisanju svih oblasti, ali i u pripremama za moguće značajne poremećaje na tržištu rada“, rekla je Gopinath u intervjuu za finansijski dnevnik Financial Times.

Ona je poručila vladama da ojačaju "mreže socijalne zaštite" za radnike čiji će poslovi biti ugroženi vještačkom inteligencijom i osiguraju da poreske mjere ne nagrađuju kompanije koje zamjenjuju radnike mašinama, prenosi Hina.

"Oni se moraju pobrinuti i da kompanije ne grade nedostižnu poziciju u novoj tehnologiji. Ne želite ultra-velike kompanije sa ogromnom količinom podataka i računarskom snagom koje im daju nepravednu prednost", zaključila je Gopinath.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 07:36