Svemirski teleskop ”Džejms Veb / -FOTO: TWITTER/PRINTSCREEN
13/07/2023 u 16:40 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Džejms Veb na svoj rođendan napravio sliku "porodilišta" zvijezda

Na 390 svjetlosnih godina od našeg sistema teleskop je napravio detaljnu fotografiju, na kojoj se nalazi oko 50 mladih zvijezda, koje su veličine Sunca

Svemirski teleskop "Džejms Veb" na godišnjnicu početka rada donio je fotografiju našeg komšiluka - najbližeg zvjezdanog porodilišta Zemlji u sazvježđu Zmijonoša.

"U samo jednoj godini, ‘Džejms Veb‘ je promijenio pogled čovječanstva na kosmos, zavirio u najgušće oblake prašine i vidio svjetlost iz najdaljih dijelova svemira", naveo je administrator NASA-a, Bil Nelson.

Hiljade inženjera, astronoma, fizičara i drugih stručnjaka iz SAD i čitavog svijeta radilo je na gradnji teleskopa, koji je proslavio godinu dana rada.

Na novoj rođendanskoj fotografiji, "Džejms Veb" je napravio spektakularni snimak nama najbližeg regiona u kom se rađaju zvijezde.

Njena blizina od samo 390 svjetlosnih godina od našeg sistema omogućila je teleskopu da napravi izuzetno detaljnu fotografiju, na kojoj se nalazi oko 50 mladih zvijezda, koje su veličine Sunca, mada ima i nekoliko znatno većih.

Najtamnija su područja gdje su oblaci prašine najgušći i gdje se stvaraju proto-zvijezde. Ogromni bipolarni mlazevi vodonika (crvene boje) dominiraju velikim dijelom fotografije, prenosi "021".

Srednji dio zauzimaju svjetlije osvjetljeni oblaci koji odaju utisak ogromnih šaka koje čuvaju nove zvijezde.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 15:00