Ilustracija / Shutterstock
09/01/2024 u 13:08 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Epl isplaćuje odštetu korisnicima ajfona po osnovu tužbi za usporavanje procesora

Američki tehnološki gigant pristao je da plati pola milijarde dolara za rješavanje grupne tužbe 2020. godine, ali je proces plaćanja odložen zbog raznih žalbi

Epl (Apple) je počeo da isplaćuje odštetu korisnicima ajfona koji su tužili tu kompaniju zbog namjernog usporavanja procesora, javlja Independent.

Američki tehnološki gigant pristao je da plati pola milijarde dolara za rješavanje grupne tužbe 2020. godine, ali je proces plaćanja odložen zbog raznih žalbi.

Optužbe protiv Epla prvi put su se pojavile 2016. godine, a kontroverza je dobila nadimak „Baterigejt“ („Batterygate“). Vlasnici starijih modela ajfona optužili su Epl da namjerno ograničava performanse svojih pametnih telefona.

Epl je prvobitno odbacio optužbe tvrdeći da je problem kvar prilikom proizvodnje.

Najvrednija svjetska kompanija kasnije je priznala da je implementirala kontrolu performansi softvera u nastojanju da spriječi neočekivano gašenje starijih uređaja sa degradiranim baterijama.

Grupnu tužba pokrenuli su 2017. godine vlasnici modela Ajfon 6 i Ajfon 7. U vrijeme poravnanja, procijenjeno je da će korisnici dobiti oko 25 dolara po zahtjevu, međutim čini se da je ta cifra skoro četvorostruka.

Sajt koji izvještava o Eplu MacRumours objavio je da su najmanje dvije osobe primile isplate od 92,17 dolara po zahtjevu.

Epl kupci koji su posjedovali Ajfon 6, 6 Plus, 6s Plus, 7, 7 Plus ili SE koji je koristio iOS 10.2.1 ispunjavaju uslove da dobiju odštetu.

Nije poznato koliko korisnika može dobiti naknadu, ali su Ajfon 6 i Ajfon 6 Plus bili najpopularniji modeli svih vremena sa više od 222 miliona prodatih jedinica širom svijeta.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 20:13