/ -GOOGLE
08/12/2023 u 11:33 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Google predstavio Gemini, novi AI model za Bard

Gemini je od početka razvijen da bude multimodalan, tako da može generalizovati i razumjeti različite tipove informacija, tekst, fotografije, zvuk, video i kod, i to istovremeno

Kompanija Google je zvanično predstavila Gemini, svoj novi, najveći i najsposobniji AI model.Gemini je od početka razvijen da bude multimodalan, tako da može generalizovati i razumjeti različite tipove informacija, tekst, fotografije, zvuk, video i kod, i to istovremeno.

To mu omogućava da bolje analizira nijanse i bolje odgovara na pitanja koja se odnose na komplikovane teme. Stoga je posebno dobar u objašnjavanju složenih predmeta kao što su matematika i fizika.

Dolazi u tri veličine, Ultra, Pro i Nano. Ultra je "najveći i najsposobniji model za vrlo složene zadatke", Pro je "najbolji model za skaliranje u širokom rasponu zadataka", dok je Nano "najefikasniji model za zadatke na uređaju". Gemini Ultra je u stanju da razumije, objasni i generiše visokokvalitetni kod u Pythonu, Javi, C++ i Gou. Može raditi na različitim jezicima i "razmišljati" o složenim informacijama. Sjajan je u HumanEvalu i Natural2Codeu, Googleovom internom skupu podataka koji koristi izvore generisane od autora umjesto informacija na webu.

Googleov Bard AI sada koristi fino podešenu verziju Gemini Pro, a to bi mu trebalo omogućiti "naprednije razmišljanje, planiranje, razumijevanje i drugo", navode ig kompanije. Postavlja se pitanje da li će biti bolji od ChatGPT-a, što je definitivno namjera Googlea. Gemini Pro je nadmašio GPT-3.5 u šest od osam benchmark testova koje je radio. Google je izvršio neke procjene s ocjenjivačima trećih strana te je dobio podatak da je "Bard sada najpoželjniji besplatni chatbot u poređenju s vodećim alternativama". O kojim alternativama je riječ, Google nije naveo.

Bard s novim AI modelom Gemini Pro se već može isprobati kroz tekstualne upite na engleskom jeziku na 170 teritorija, no ne i u Evropi, jer na Stari kontinent stiže uskoro. Gemini Ultra dolazi naredne godine. No, to nije sve. Pixel 8 Pro je prvi smartphone razvijen za Gemini Nano te ga već koristi. Kompanija je počela "eksperiment s Geminijem u Searchu" s ciljem da ga ubrza. U narednim mjesecima će Gemini pokretati funkcije u još više Googleovih proizvoda i usluga kao što su Ads, Chrome i Duet AI.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
26. maj 2024 04:25