/ - SHUTTERSTOCK
14/08/2023 u 10:30 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Microsoft, WhatsApp i Amazon prijete odlaskom iz Velike Britanije

Velika Britanija želi da usvoji Zakon o bezbijednosti na internetu, koji bi propisao pravila rada i visoke kazne za kompanije u slučaju kršenja, te Zakon o digitalnom tržišt

Veliki tehnološki divovi poput Microsofta, WhatsAppa ili Amazona zaprijetili su odlaskom iz Velike Britanije nakon što su u toj zemlji objavljeni propisi koji su "tačka preokreta" za odlazak tih kompanija.

Britanski propisi, koji su vrlo brzo osmišljeni, a uskoro bi trebalo da stupe na snagu, nešto su što smeta velikim tehnološkim kompanijama. Velika Britanija želi da usvoji Zakon o bezbijednosti na internetu, koji bi propisao pravila rada i visoke kazne za kompanije u slučaju kršenja, te Zakon o digitalnom tržištu, prenosi SEEbiz.

S obzirom na to da bi moć bila u regulatoru koji nadzire tržišno takmičenje u Velikoj Britaniji, tehnološke kompanije smatraju da je to prevelika sloboda za jedno tijelo i da im je time ugroženo poslovanje.

Zakon o bezbjednosti na internetu, čije je donošenje najavljeno za jesen, propisuje stroga pravila u pogledu praćenja sadržaja na društvenim mrežama s ciljem zaštite djece. Prekršaji podliježu visokim novčanim kaznama, kao i zatvorskim kaznama za pojedinačne tehničke voditelje, ako se kompanije ne pridržavaju pravila.

Jedna klauzula koja se pokazala posebno kontroverznom je predlog da se šifrovane poruke, uključujući one poslate putem WhatsAppa, mogu pročitati i predati policiji putem platformi na kojima su poslane, ako se smatra da predstavljaju prijetnju nacionalnoj bezbjednosti ili zaštititi djecu od rizika.

Dobrotvorna organizacija za djecu opisala je šifrirane aplikacije za razmjenu poruka kao "prvu liniju" gdje se dijele slike zlostavljanja djece, ali se takođe smatra ključnim sigurnosnim alatom za aktiviste kampanja, novinare i političare.

WhatsApp, Proton i Signal zaprijetili su napuštanjem britanskog tržišta upravo zbog ovog zahtjeva iz novog zakona.

Predlog zakona o digitalnim tržištima takođe prolazi kroz parlament. Predlaže se da britanski regulator tržišnog takmičenja izdvoji velike kompanije poput Amazona i Microsofta, da im pravila koja moraju slijediti i kazni ih ako to ne čine.

Microsoft je oštro reagovao kada je Uprava za tržišno takmičenje i tržište (CMA) odlučila da blokira akviziciju diva za video igre Activision Blizzard.

"Ovdje postoji jasna poruka - EU je privlačnije mjesto za pokretanje posla od Ujedinjenog Kraljevstva", rekao je izvršni direktor Brad Smith.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. novembar 2023 06:46