/ -FACEBOOK
18/11/2023 u 15:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Mikroplastika može uticati na nastanak oblaka

Stručnjaci su pronašli mikroplastiku u većini uzoraka oblaka uzetih s vrha planine u Kini

Kako vrijeme prolazi, naučnici na sve više mjesta pronalaze mikroplastiku. Otkrivena je u pitkoj vodi, hrani, vazduhu pa čak i u krvi. Sada je ustanovljeno da te sićušne čestice mogu čak uticati na vrijeme. Naime, stručnjaci su pronašli mikroplastiku u većini uzoraka oblaka uzetih s vrha planine u Kini. Pratili su njeno kretanje i otkrili da bi mogla igrati ulogu u stvaranju oblaka. Mikroplastika su sićušni komadi plastike ne veći od pet milimetara.

- Svuda je. Mikroplastika je u vazduhu koji udišemo, u pitkoj vodi, našim tijelima - rekla je za CNN Džudit Enk, predsjednica ekološke organizacije "Beyond Plastics". Ove čestice nastaju prilikom razgradnje većih komada plastike, bilo da se radi o hemijskom procesu ili fizičkoj razgradnji.

- Ako imate plastiku, prije ili kasnije ćete dobiti mikroplastiku - kazala je Enk.

Što je mikroplastika manja, to lakše cirkuliše kroz okolinu te na kraju može čak završiti u našim tijelima. Za sada nije poznato na koji način ove sićušne čestice utiču na naše zdravlje, ali postoje indikacije da mogu biti štetne, piše Index.hr.

Naučnici su u novom istraživanju otkrili da mikroplastika utiče na stvaranje oblaka, a oblaci su od velike važnosti za vremenske prilike (ili neprilike). Naime, oblaci stvaraju padavine u obliku kiše i snijega. Oni takođe blokiraju sunčevu svjetlost, a manje količine sunčevog zračenja znače niže temperature.

Da bi nastao oblak, vodena para se treba pretvoriti u kapljice vode – tečnost, koje se zatim spajaju i formiraju oblake. Kapljice nastaju kada vodena para stupi u interakciju sa sitnim česticama u atmosferi, poput prašine, pepela ili soli iz okeana. Prema studiji, na njihov nastanak može uticati i mikroplastika.

Čestice plastike su hidrofilne, što znači da privlače vodu. Kada se prve kapljice vode pričvrste za mikroplastiku i druge sićušne čestice, sakuplja se još više kapljica i nastaju oblaci. Stručnjaci navode da su potrebna dalja istraživanja kako bi se utvrdilo u kojoj tačno mjeri mikroplastika utiče na stvaranje oblaka.

Istraživanje naziva Characterization of Microplastics in Clouds over Eastern China objavljeno je u časopisu Environmental Science & Technology Letters.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 04:16