/ - UNSPLAH, ILUSTRACIJA
20/08/2023 u 18:30 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ruski Baikal Electronics razvija svoje AI čipove

Projekat kompanije Baikal Electronics je procjenjen na tri godine sa cijenom od oko 21.25 miliona dolara za razvoj, prema bivšem zaposlenom ruske kompanije MCST, koja je takođe razvijala svoj CPU

​Kompanija Baikal Electronics koja razvija svoje procesore sprema se da razvija rješenje koje će podmiriti potrebe Rusije za vještačkom inteligencijom (AI).

Projekat kompanije Baikal Electronics je procjenjen na tri godine sa cijenom od oko 21.25 miliona dolara za razvoj, prema bivšem zaposlenom ruske kompanije MCST, koja je takođe razvijala svoj CPU, prenosi "Tom’s Hardware".

"Formirano je novo odjeljenje za razvoj niza specijalizovanih čipova za vještačku inteligenciju, koji će usvojiti najbolje arhitektonske prakse koje postoje u ovom trenutku", rekao je Andrej Evdokimov, izvršni direktor Baikal Electonics, u intervjuu za "CNews". "Ključni zadatak za tim je da izgradi softverski ekosistem za nove procesore."

Nova divizija će se fokusirati isključivo na izgradnju specifičnih integrisanih kola (ASIC) za poslove koji se oslanjanju na snagu vještačke inteligencije. On nije spomenuo tip dizajna koji će ASIC koristiti, jer najjači Nvidia GPU-ovi mogu da obavljaju dva ključna tipa poslova - treniranje vještačke inteligencije i donošenje zaključaka. U stvari, specifični aspekti kao što su vremenski okvir projekta, finansijske obaveze i zamršeni detalji razvoja čipa u ovom trenutku ostaju poverljivi, što je potpuno razumljivo, prenose Nezavisne.

Kada je u pitanju hardver koji se koristi za treniranje vještačke inteligencije i donošenje zaključaka, Nvidia vodi na tržištu i efektivno monopolizuje određene segmente AI hardverskih rješenja. U međuvremenu, izvoz najjačih Nvidia proizvoda, kao što su A100 i H100, u Kinu i Rusiju zabranjen je američkim izvoznim pravilima, navodi "Benchmark". Iako je Nvidia razvila slabije A800 i H800 verzije svojih GPU-ova za Kinu, ne djeluje da su ove komponente za sad dostupne ruskim kupcima, koji sigurno imaju potrebe za njima.

"Uprkos kritičnom značaju specijalizovanog hardvera za razvoj tehnologija vještačke inteligencije, evidentan je jaz između vodećih globalnih i ruskog razvoja", dodao je Maksim Maslovm vodeći AI ASIC programer u kompaniji Baikal Electronics. "Postojeća domaća rješenja su ništa i ne pokrivaju cijeli spektar neophodnih zadataka, prije svega jer im nedostaje potreban softverski ekosistem."

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
10. maj 2024 21:50