/ Foto: EPA/EFE/CHRISTIAN MARQUARDT/POOL
13/01/2024 u 08:04 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Tesla i Volvo obustavljaju proizvodnju zbog krize u Crvenom moru

Oružani sukobi u Crvenom moru i povezana pomjeranja transportnih ruta između Evrope i Azije preko Rta dobre nade utiču na proizvodnju u Gruenhajdu, navodi se u saopštenju američke kompanije

Proizvođači automobila Tesla i Volvo obustavljaju dio proizvodnje u Evropi zbog nedostatka komponenti, što je prvi jasan znak da napadi na brodove u Crvenom moru pogađaju velike kompanije.

Iz Tesle je saopšteno da će biti obustavljena većina proizvodnje automobila u fabrici u blizini Berlina od 29. januara do 11. februara, a razlog je nedostatak komponenti nakon što su mnogi brodovi preusmjereni na rutu oko južnog vrha Afrike, prenose Nezavisne novine, javlja Mina biznis.

- Oružani sukobi u Crvenom moru i povezana pomjeranja transportnih ruta između Evrope i Azije preko Rta dobre nade utiču na proizvodnju u Gruenhajdu, navodi se u saopštenju američke kompanije.

Volvo, koji je u većinskom vlasništvu kineske kompanije Gili, saopštio je da će pauzirati proizvodnju u svojoj fabrici u Gentu u Belgiji na tri dana naredne sedmice zbog kašnjenja isporuke mjenjača.

Najveći poremećaj u lancu snabdijevanja od pandemije kovida 19 rizikuje da uspori oporavak globalne privrede, dok bi veće cijene prevoza tereta i nafte mogle ponovo da podstaknu inflaciju. Kroz ovaj kanal obavlja se oko 12 odsto svjetskog kontejnerskog saobraćaja.

Sjedinjene Američke Države (SAD) i Britanija pokrenule su seriju udara na pobunjeničku grupu Huti u Jemenu, čiji su napadi na komercijalne brodove poremetili jedan od najvažnijih svjetskih ruta za pomorski prevoz.

Pojedini operateri tankera prestali su da koriste Crveno more nakon američkih i britanskih vazdušnih napada na Hute.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 10:31