ERS - 2 / - ESA
14/02/2024 u 00:24 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Satelit juri prema Zemlji, niko ne zna gdje će pasti

Kroz nedjelju dana se očekuje ulazak satelita ERS-2 u atmosferu, a pad njegovih krhotina i sitnih komada može desiti bilo gdje

Stari evropski satelit za posmatranje Zemlje, ERS-2, koji nije u upotrebi 13 godina, na nekontrolisan način leti ka Zemljinoj atmosferi gdje će veći dio izgoreti, saopštila je Evropska svemirska agencija (ESA).

Ta operacija, prilično rijetka u ESA, počela je još 2011. da bi se sprečilo slučajno raspadanje satelita u orbiti kada bi krhotine bile opasnosta za aktivne satelite i Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS).

Kroz nedjelju dana se očekuje ulazak satelita ERS-2 u atmosferu, a to se može desiti bilo gdje, rekli su stručnjaci i dodali da je mali rizik da krhotine prouzrokuju štetu na tlu.

- Rizik da komad satelita padne nekom na glavu procenjuje se na 1 prema 100 milijardi - rekao je Benjamin Bastida, inženjer za svemirske otpatke u Evropskom centru za svemirske operacije, koji pažljivo prati putanju letjelice da bi procenio gdje će i kada pasti ostaci.

Većina od 2,5 tone ERS-2 će izgorjeti pri ulasku u atmosferu, te bi najveći dio satelita koji bi možda mogao pasti na tlo mogao biti težak 52 kilograma, rekao je drugi stručnjak.

Satelit za posmatranju Zemlje ERS-2 lansiran je 1995. godine i bio je u orbiti 800 kilometara iznad Zemlje.;ESA ga je deaktivirala 2011. od kada se postepeno spušta.

ESA je 2023. godine pokrenula povelju o „nultom otpadu“ za svemirske misije od 2030. koju je potpisalo više od 100 organizacija za istraživanje svemira.

U julu 2023. evropski satelit Aeolus se kontrolisano vratio na Zemlju i pao u Atlantski okean.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 04:17