Dan Ćirila i Metodija / - WIKIPEDIA/PRAVOSLAVIETO
24/05/2024 u 09:45 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Dan Ćirila i Metodija – osnivača slovenske književnosti i tvoraca glagoljice

U Srbiji se danas, 24, maja obiljležava državni praznik – Dan Ćirila i Metodija, odnosno Dan slovenske pismenosti i kulture.

Danas se obilježava Dan slovenske pismenosti i kulture koju su utemeljili slovenski prosvetitelji Ćirilo i Metodije, osnivači slovenske književnosti i tvorci prvog slovenskog pisma – glagoljice.

Ovaj praznik obilježava se radno, a ustanovljen je 2019. godine.

Srpska pravoslavna crkva (SPC) i još nekoliko pravoslavnih crkava obilježavaju ovaj dan kao sjećanje na misionare i kulturne i političke diplomate, tvorce prvog slovenskog alfabeta.

U crkvama širom pravoslavlja održavaju se službe ali i kulturne manifestacije u zemljama kojima su braća iz Soluna donijela hrišćanstvo i pismenost.

Sveti Ćirilo i Metodije bili su rođena braća iz Soluna, iz ugledne i bogate porodice. Metodije, koji je bio stariji, proveo je deset godina kao oficir među Slovenima, konkretno među Makedoncima, te je tako naučio osnove slovenskog jezika. Nakon toga, Metodije je odlučio da napusti vojnu službu, te se zamonašio na Olimpu.

Nedugo zatim, njemu se u monaškom životu priključuje i mlađi brat Ćirilo (Kiril).

Ipak, hazarski car Kagan je od cara Mihaila tražio da mu isporuči propovednike Hristove vere, i po zapovijesti, on mu isporuči ova dva brata.

Ipak, uprkos bojazni, njihova sudbina nije krenula po zlu, te su hazarskog cara preobratili u Hrišćanstvo i krstili zajedno sa velikim brojem njegovih poglavara i naroda generalno.

Posle nekog vremena, braća su otišla za Carigrad i u njemu sastavili slovensku azbuku od 38 slova, Pa su počeli sa prevodom crkvenih knjiga sa grčkog na slovenski, prenosi Danas.rs.

Kada ih je knez Rastislav pozvao u Moravsku, gdje su dalje rasprostirali vjeru Hristovu i knjige koje su preveli su umnožili i dali sveštenicima da uče narod.

Čak su i u Rim išli, na poziv pape, gdje se Ćirilo razbolio i preminuo 14. februara 869. godine. Metodije se po njegovoj smrti vratio u Moravsku i potrudio da do svoje smrti utvrdi Hrišćanstvo među Slovene. Preminuo je 6. aprila 885. godine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
25. jul 2024 05:01