Mitropolit Joanikije / -FOTO: SVETIGORA
05/01/2024 u 16:24 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Mitropolit Joanikije: Božić proslaviti u bratskoj slozi i ljubavi

Draga braćo i sestre, proslavimo u miru Božjem, jednodušno i zajedno u bratskoj slozi i ljubavi ovaj svijetli i spasonosni Praznik rođenja Hristovog, kazao je mitropolit Joanikije u poslanici

Božić objedinjuje porodice i prijatelje, miri neprijatelje i jača narodno jedinstvo, kazao je Mitropolit crnogorsko primorski Joanikije i poželio pravoslavnim vjernicima da praznik Hristovog rođena proslave zajedno u bratskoj slozi i ljubavi.

On je, u božićnoj poslanici, kazao da je, u svakom pravoslavnom domu u Crnoj Gori, Božić, uz Vaskrs, najsvjetliji dan u godini.

- Radost ovog praznika obuhvata nebo i zemlju, ushićuje anđele i prosvjetljuje narode. Ona objedinjuje porodice i prijatelje, miri neprijatelje, jača narodno jedinstvo krijepi i junake i pobožne narodne vođe - naveo je Joanikije.

On je kazao da je rođenje Hristovo zaštitni znak hrišćanske porodice.

Kako je rekao Joanikije, rađanje djece u bračnoj zajednici je ispunjenje prvobitne Božje zapovijesti, a Hristovo rođenje otkriva najdublji smisao rađanja i borbe za očuvanje porodice.

- U čast ovog najradosnijeg praznika ohrabrujemo mlade hrišćane, mladiće i djevojke, da odgovore na poziv i blagoslov Božji, te da na vrijeme osnivaju svoje porodice i preuzmu punu roditeljsku odgovornost za rađanje i vaspitavanje djece - naveo je Joanikije.

On je pozvao vjernike da proslave Božić zajedno u bratskoj slozi i ljubavi.

- Prinesimo Bogomladencu i njegovoj Presvetoj Majci naše usrdne molitve, za djecu i omladinu, roditelje i učitelje i za sve pravoslavne hrišćane. Za mir i blagostanje svega svijeta - naveo je Joanikije.

On je kazao da se, kada se god u Crnoj Gori slavilo i pjevalo, uvijek pominjalo "raspeto Kosovo i Metohija”.

- Vidimo koliko su danas naša braća i sestre, pravoslavni Srbi na tom svetom i svesrpskom ognjištu obespravljeni. Kako se na štetu naših sunarodnika primjenjuju dvojni aršini pilatovske pravde i koliko su moćnici ovog svijeta neosjetljivi na srpske patnje i stradanja - naveo je Joanikije.

On je rekao da su zbog toga veoma zabrinuti, ali da imaju nadu u Boga koji neće ostaviti svoj vjerni narod ni njegove svetinje.

Joanikije je kazao da iskreno podržava to što je  "vjerni narod iz Crne Gore ostao odan srpskim svetinjama na Kosovu i Metohiji”.

- Veoma cijenimo i iskreno podržavamo to što je blagovjerni narod iz Crne Gore uvijek spreman da svojoj stradalnoj braći i sestrama nesebično pomogne i što je ostao vjeran i odan srpskim svetinjama na Kosovu i Metohiji - poručio je Joanikije.

On je kazao da se tajna Božje ljubavi, posvjedočena rođenjem Hristovim, ne može do kraja razumjeti.

Prema riječima Joanikija, po mjeri vjere i otvorenosti srca ona se otkriva i Bog nas udostojava da je shvatimo i prihvatimo.

- Ne u cjelini, nego koliko nam je potrebno da bi njome živjeli, hodeći putem spasenja. Svjedočeći svoju ljubav prema čovjeku Bog samilosno snishodi do naših nemoći, do krajnje ljudske otuđenosti i ništavila do kojeg dolazimo zbog naših grjehova - naveo je Joanikije.

On je kazao da se od momenta dolaska Hristovog na ovaj svijet svjetlost njegovog Jevanđelja širi po cijelom prostranstvu zemaljskog šara.

- Mi smo ponosni na naše pretke koji su nadahnuti hrišćanskom vjerom vjekovima izgrađivali duhovne i moralne vrijednosti. Među njima je nepregledni hor svetitelja i svjedoka Božjih koji su za Hrista svoje živote žrtvovali - rekao je Joanikije.

On je kazao da je sveta pravoslavna vjera prosvjetljavala duše i srca otaca, te su stvorili blistavu kulturu kojom se sa razlogom ponosimo.

Takvo nasljeđe, istakao je Joanikije, mora da se njeguje, a drugi sa njime upoznaju.

- Najbolje ćemo se odužiti svojim precima ako i mi obilježimo naše vrijeme stvaralačkim trudom, dobrim djelima milosrđa i čovjekoljublja, i sve to čineći od srca, ne radi svoje slave, nego radi slave imena Božjega - naveo je Joanikije.

On je rekao da je pravoslavnoj vjeri svojstveno da stvara, da umnoža duševne sile i darove, da otkriva tajne neba i zemlje.

- Kao što svjedoče naši duhovni oci Sveti Sava i Njegoš, a među naučnicima veliki naši preci Tesla i Pupin, i mnogi drugi kojih se rado sjećamo - dodao je Joanikije.

Oni su, kako je naveo mitropolit, utemeljeni na rođenju Hristovom i na njegovom djelu spasenja, pravoslavnom vjerom živjeli, disali i stvarali.

- Pokazali su da je ona svjetlost koja prosvećuje svakog čovjeka, posebno onog koji ljubi svjetlost istine i svoj trud prinosi Bogu i rodu - poručio je Joanikije.

On je kazao da, kako vrijeme teče, narastaju krize u svijetu, umnožavaju se sukobi i krvoprolića.

Joanikije je rekao da je očigledna opasnost da se sadašnji ratovi mogu i proširiti i poručio da su pravoslavni hrišćani dužni da se mole Bogu za mir, stim da se potrude da ga prvo u svojim dušama steknu.

- Da se izmirimo sa Bogom i svojom savješću, da prevaziđemo sve zavade i nesuglasice sa svojim najbližima - rekao je Joanikije.

Kako je naveo, ako doprinesemo miru Božjem u svom okruženju, onda će i molitva Bogu, izvoru mira i svake utjehe, biti uslišena.

- A on će, po svome čovjekoljublju, na molitve i vapaje vjernih, naročito onih koji nevino stradaju, uzvratiti svojim milosrđem, i urazumiti zaraćene strane da prekinu sa krvoprolićem i da se izmire, na radost i spasenje njihovih naroda - kazao je Joanikije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 05:00