Mitrovdan, pravoslavni praznik / - FOTO: VIKIPEDIJA
08/11/2023 u 07:35 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Danas je Mitrovdan

Mitrovdan je nepokretni ili stajaći praznik, što znači da je uvijek istog datuma, odnosno 8. novembra po gregorijanskom (novom) ili 26. oktobra po julijanskom (starom) kalendaru

Mitrovdan je pravoslavni praznik posvećen Dimitriju Solunskom, antičkom zapovjedniku Soluna, koji je stradao zbog širenja hrišćanstva.

Praznik Svetog velikomučenika Dimitrija, obilježen je u crkvenom kalendaru crvenim slovom. Mitrovdan je nepokretni ili stajaći praznik, što znači da je uvijek istog datuma, odnosno 8. novembra po gregorijanskom (novom) ili 26. oktobra po julijanskom (starom) kalendaru.

U srpskom narodu Mitrovdan je jedna od većih slava, krsno ime nekih esnafa i dan održavanja zavetine u mnogim mjestima.

Uoči Mitrovdana treba da je svako kod svoje kuće, jer ko tada ne bude kod svoje kuće, taj će se preko cijele godine noćivati po tuđim kućama.

Običaj je kod našeg naroda bio da se na Mitrovdan otpuštaju sluge kojima je istekao ugovor i iznajmljuju novi.

Ovaj dan je legendaran i po tome što su se hajduci tada rastajali da bi negdje prezimili zimu i ponovo se sastali o Đurđevu danu sledeće godine – Mitrovdanak, hajdučki rastanak; Đurđevdanak, hajdučki sastanak.

Ako pada snijeg na Mitrovdan, kaže se da je Sveti Dimitrije došao na bijelom konju, ako je oblačno čeka nas topla zima. Ako je vedro, po narodnom vjerovanju, zima pred nama je oštra, piše Vikipedija.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. februar 2024 14:56