božićna pšenica / - FOTO: SHOTERSTOCK
05/01/2023 u 12:38 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Danas je Tucindan: Vjerovanje nalaže da se ne rade ove stvari

Prema vjerovanju, ništa se ne daje niti iznosi iz kuće, jer će onda i preko cijele godine stvari samo odlaziti iz tog domaćinstva

Prema običajnom kalendaru, Božić se slavi tri dana, ali se kao praznični dani računaju i Tucindan i Badnji dan. Danas, dva dana pred Božić slavi se Tucje ili Tucindan.

Na Tucindan, ritualno se kolje prase određeno za božićnu pečenicu. Prema narodnom vjerovanju, od te pečenice zavise sreća i blagostanje kuće.

Prase se namjeni znatno ranije i hrani posebnom hranom, odvojeno od ostalih. Mora da bude bez ikakvih mana ili bjelega. Po običajnom kalendaru, pečenica se peče sjutra, na Badnji dan.

Od Tucindana počinje i spremanje kuće za Božić. Prema vjerovanju, ništa se ne daje niti iznosi iz kuće, jer će onda i preko cijele godine stvari samo odlaziti iz tog domaćinstva.

S druge strane, trebalo bi vratiti sve dugove, da domaćin ne bi bio dužan do sledećeg Božića.

Ovo je i dan Svetog Nauma ohridskog čudotvorca, učenika i nastavljača djela Kirila i Metodija, koji se za života proslavio iscjeljiteljskim moćima. Jedan je od utemeljivača medicine na našem tlu i osnivač manastira Svetog Nauma na Ohridskom jezeru.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. februar 2024 22:15