Balaban  / Foto: Mitropolija
04/08/2022 u 15:58 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Otac Igor Balaban: Temeljni ugovor je donio ogromno olakšanje građanima

Iskreno se nadam da se posle svega neko neće usuditi da opet krene sa nekom diskriminacijom i otvorenom segregacijom SPC i njenih vjernika, kazao je on

Кoordinator Pravnog savjeta Mitropolije crnogorsko-primorske protojerej Igor Balaban izjavio je za TV Nova S da Temeljni ugovor između Srpske Pravoslavne Crkve i Crne Gore donosi ogromno olakšanje građanima.

Mitropolija: Potpisivanje Temeljnog ugovora ne treba da bude osjećaj poraza za druge

- Ugovor manje-više sadrži sve ono što su sadržali ugovori koji su potpisani prije već deset godina sa Rimokatoličkom Crkvom, sa Islamskom zajednicom i sa Jevrejskom zajednicom. On, dakle, samo malo pobliže definiše i precizira neke odnose između vjerske zajednice i države koji su već definisani u Zakonu o slobodi vjeroispovijesti koji je izglasan još prije dvije godine- rekao je on gostujući u jutarnjem programu Televizije Nova S.

Objasnio je da Temeljni ugovor ni na koji način ne izlazi iz okvira zakona i Ustava Crne Gore.

- Ne donosi, dakle, nikakva nova prava, iako je jedna od glavnih zamjerki da njime Srpska Pravoslavna Crkva postaje privilegovana u odnosu na druge. Ne donosi, to nije istina, ne donosi ništa novo u pravni sistem Crne Gore. Ono što donosi Temeljni ugovor je olakšanje ogromnoj većini građana ove zemlje i jedan subjektivni, možda psihološki osjećaj da će se prestati sa, kako je to u jednom trenutku rekao premijer na jučerašnjoj sjednici Vlade sa svojevrsnom segregacijom- kazao je otac Igor.

Podsjetio je da se u toku te sjednice čula i riječ protivnika potpisivanja Temeljnog ugovora da SPC nije ista vjerska organizacija kao ostale i da ne smije da ima ista prava.

- Da ne smije da bude isti ugovor sa njom kao sa drugima. To su zastrašujuće izjave od nekoga ko ima ambiciju da rukovodi zemljom- rekao je on i dodao da su razlozi takvog stava ideološke prirode,

Otac Igor je istakao da su se takvi stavovi mogli čuti ne samo proteklih mjeseci nego i godinama unazad od strane onih političkih snaga koje imaju primjedbe na djelovanje i samo postojanje SPC u Crnoj Gori.

. Moramo biti oprezni. Ne znamo šta će se dogoditi. Neko ko bi htio da bude zlonamjeran prema Crkvi svakako bi imao načine da opet ugrozi Crkvu, ali ono što je važno i što smo mi jedino i tražili i što je ovim ugovorom ostvareno jeste da nam država jemči da će se sa imovinom SPC, odnosno njenih eparhija u Crnoj Gori, da će se svojinsko-pravni odnosi po pitanju te imovine rešavati u skladu sa pravnim poretkom i zakonodavstvom Crne Gore. Da se, dakle, neće izmišljati, kao što se pokušalo to uraditi onim zakonom o slobodi vjeroispovijesti, svojevrsni leks specijalis za imovinu vjerske zajednice- kazao je on i podsjetio da je tim rješenjem bilo predviđeno da vjerska zajednica bude ta koja će dokazivati da je nešto njena imovina i da je to kasnije izbačeno iz teksta toga zakona izmjenama i dopunama usvojenim 2021. godine.

Кomentarišući jučerašnju najavu Demokratske patrije socijalista da će neka nova vlada suspendovati Temeljni ugovor sa SPC, rekao je da iz te partije nisu objasnili na koji način će se to desiti.

- Nije dovoljno jasno, kako se to može izvesti. Ovo je dvostrani ugovor. Кako se nešto jednostrano može raskinuti nije dovoljno jasno. Postoje mehanizmi da se utvrđuje ništavnost, eventualno, pojednih odredbi. Ali to se radi pred redovnim sudovima. Postoje vanredni pravni ljekovi sve do Vrhovnoga suda, postoji poslije ustavna žalba pred Ustavnim sudom… To su duge procedure, što se kaže ne lipši magarče do zelene trave, postupci koji traju godinama i godinama. Da li će se neko usuditi, poslije svega što smo vidjeli, poslije jano izražene volje građana da se na jedan zdravi način urede odnosi države Crne Gore i SPC, da opet krene sa nekom diskriminacijom i otvorenom segregacijom SPC i njenih vjernika ne znam. Iskreno se nadam da neće- poručio je otac Balaban.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 21:43