Partijarh Porfirije / Foto:instagram
19/05/2024 u 14:14 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Patrijarh Porfirije: Donijete odluke Sabora SPC „narodu na spasenje i na slavu Božiju“

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patijarh Porfirije saopštio danas, posle liturgije u hramu Svetog Save, da se godišnje zasijednje Sabora (SPC) završava večeras, "Svečanom Akademijom u čast jubileja prepodobnog Justina Ćelijskog", i da su donijete odluke, kako je rekao, na slavu Božiju i narodu na spasenje.

Sa patrijarhom Porfirijem liturgiju su sasluživali mitropoliti: sankt-peterburški i ladoški Varsanufije iz Ruske Pravoslavne Crkve, kao i prespansko-pelagonijski Petar i debarsko-kičevski Timotej iz Makedonske Pravoslavne Crkve – Ohridske arhiepiskopije, i više arhijereja iz SPC.

Bogosluženju je prisustvovao je i ruski ambasador Aleksandar Bocan Harčenko.

Patrijarh Porfirije: Sva vrata ovog svijeta su za mene otvorena, osim vrata mog doma Pećke patrijaršije

Tokom ovogodišnjeg zasijedanje održane su svečanosti povodom 130 godina od rođenja, 45 godina od upokojenja i 10 godina od prenosa moštiju Justina (Popovića) za kojeg je patrijarh Porfitije, u obraćanju tokom liturgije, rekao da je jedna od „karika u niz svetitelja koji je srpski narod naučio vjeri i ljubavi“.

Takođe je rekao da samo ljubav i vjera pokazuju koliko je neko bliže Hristu i da je vjera oruđe razumijevanja tajne života.

Zasijedanje Sabora započeto je u utorak svečanom liturgijom u hramu Svetog Save, na Vračaru, umjesto dan ranije u Pećkoj patrijaršiji, jer su vlasti iz Prištine zabranile patrijarhu i vladikama da uđu na Kosovo.

Sabor je najviše tijelo SPC, okuplja vladike iz zemlje i rasejanja, koje javnost o svojim odlukama, po završetku zasijednja, obavještava saopštenjem.

Kosovske vlasti zabranile ulazak patrijarhu Porfiriju na Kosovo

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
29. maj 2024 20:04