Zasađena maslina ispred Skupštine Glavnog grada / foto: Mićko Vujisić
19/12/2023 u 09:37 h
Andrijana Dabanović, Mićko Vujisić, Blaženka GolubovićAndrijana Dabanović, Mićko Vujisić, Blaženka Golubović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Injac: Podgorica je grad mira i otvorenog srca za sve

Veliki događaj čeka Crnu Goru, a to je predsjedavanje Savjetom Evrope 2026-2027. godine, kazao je direktor za koordinaciju programa Savjeta Evrope

Povodom Dana oslobođenja Podgorice ispred zgrade Glavnog grada ministar vanjskih poslova Filip Ivanović, gradonačelnica Podgorice Olivera Injac, direktor za koordinaciju programa Savjeta Evrope Klaus Nojkirh i direktor Zelenila Petar Krivokapić zasadili su maslinu.

Ovo je veliki dan za naš grad, Dan Oslobođenja Podgorice i Dan Glavnog grada Podgorica, tako da je ovo jedan sjajan povod da smo se danas ovdje sreli, kazala je gradonačelnica.

– Podgorica je grad mira i otvorenog srca za sve, tako da je ovo simbolično sađenje masline u prisustvu ministra vanjskih poslova i našeg gosta iz Savjeta Evrope jedan dokaz tog zajedništva koje gradimo u Podgorici, naravno kao gradu u kojem ima mjesta za sve. Gradu koji je pun ljubavi i spreman da pruži najbolje u narednim godinama u kontekstu svih političkih i društveno-političkih dešavanja u Podgorici i Crnoj Gori – kazala je Injac.

Nojkirh je kazao da danas prisustvom obilježavanju Dana Glavnog grada najavljuje i obilježava se istovremeno veliki događaj koji čeka Crnu Goru.

- Veliki događaj čeka Crnu Goru, a to je predsjedavanje Savjetom Evrope 2026-2027. godine. Koristim priliku da se zahvalim gradonačelnici Podgorice, Oliveri Injac, i da izrazim zadovoljstvo što smo ovaj događaj pripisali velikom danu za Podgoricu, posebno za oslobođenje Podgorice - kazao je direktor za koordinaciju programa Savjeta Evrope.

Ministar Ivanović je takođe kazao da sađenjem masline, kao svojevrsnom porukom mira, najavljuju kao Ministarstvo vanjskih poslova događaje koji očekuju Crnu Goru, a to je predsjedavanjem Evropskom unijom.

- Veliko događaj očekuje Crnu Goru a to je predsjedavanje Savjetom Evrope 2026-27. godine. Želim da se zahvalim gradonačelnici Podgorice Oliver Injac i da izrazim zadovoljstvo što smo i ovaj događaj upriličili na veoma bitan dan za Podgoricu, odnosno na Dan oslobođenja - kazao je ministar vanjskih poslova.

Na današnji dan, 19. decembra 1944. godine Podgorica je oslobođena od okupatora i za vrijeme Drugog svjetskog rata bombardovana je više od 80 puta. U slavu ovog važnog datuma delegacija Glavnog grada položila je danas vijence na spomen-obilježjima u gradu.

Delegacija Glavnog grada koju čine gradonačelnica Podgorice Olivera Injac i predsjednica parlamenta Jelena Borovinić Bojović položila je vijenac na Spomenik Partizanu borcu na Gorici.

image

Prve dame Podgorice

foto: Mićko Vujisić

Osim njih, vijence su položile i delegacije SOBNOR-a Crne Gore i NOR-a Podgorice, kao i SUBNOR-a Crne Gore.

image

Delegacija boraca

foto: Mićko Vujisić

Vijenac je položila i delegacija Ambasade Bosne i Hercegovine.

image

Delegacija boraca

foto: Mićko Vujisić

Delegacija Glavnog grada, koju čine gradonačelnica Olivera Injac i zamjenik gradonačelnice Luka Rakčević, položila je vijenac na spomenik Josipu Brozu Titu.

image

Olivera Injac i Luka Rakčević položili vijenac na spomenik Josipu Brozu Titu

foto: Mićko Vujisić

Podsjetimo, na današnji dan 1944. godine oslobođena je Podgorica. Oslobođenje Podgorice počelo je u noći između 17. i 18. decembra, navodi se u izvještaju koji je sačinila Bokeljska Narodno-oslobodilačka udarna brigada.

Da bi poremetio namjere neprijatelja, piše u izvještaju, jedan bataljon brigade oslobodio je Staru varoš da bi odatle mogao preduzeti efikasni napad na Novu Varoš, današnji centar Podgorice, gdje se neprijatelj još nalazio.

Iz Stare varoši, crnogorske snage prešle su Ribnicu i izvršile napad na električni centalu koju su držali njemački vojnici. Poslije duže borbe, bili su prinuđeni da se povuku u pravcu gimnazije gdje je bilo njihovo uporište. Crnogorske jedinice izvršile su detaljno čišćenje grada, orjentišući jedan dio svojih snaga prema gimnaziji u namjeri da je zauzmu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 00:08