Eurosong Malme logo / -LOGO
10/04/2024 u 18:30 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Evroviziji prijeti bojkot zbog Izraela koji učestvuje na takmičenju

Posvećeni smo da obezbijedimo da Pjesma Evrovizije ostane nepolitičan događaj u kojem se takmiče emiteri i umjetnici, a ne vlade

Još u januaru, više od 1.000 švedskih muzičara potpisalo je otvoreno pismo tražeći da se Izrael isključi sa Evrovizije, čiji je domaćin Švedska u maju.

U pismu, objavljenom u novinama Aftonbladet, navodi se da bi izraelski „brutalni rat u Gazi“ trebalo da bude diskvalifikujući, prema prevodu Gardijana.

Umjetnici su tvrdili da bi učešće Izraela ugrozilo „kredibilitet“ Evropske radiodifuzne unije, koja organizuje godišnje takmičenje pjesama. Muzičari među kojima su Robin, Fever Rej, First Aid Kit, Knife’s Olof Dreijer, Refused i Viagra Bois potpisali su pismo, zajedno sa bivšim izvođačima Evrovizije Erikom Saadeom i Malenom Ernman (majkom klimatske aktivistkinje Grete Tunberg).

- Činjenica da su zemlje koje se stavljaju iznad humanitarnog prava dobrodošle da učestvuju u međunarodnim kulturnim događajima banalizuje kršenje međunarodnog prava i čini patnju žrtava nevidljivom - navodi se u njihovom pismu, prenosi Nova.rs.

Kao odgovor, Evropska radiodifuzna unija je rekla da je izraelski javni emiter Kan „ispunio sva pravila takmičenja za ovu godinu“.

- Razumijemo zabrinutost i duboko ukorijenjene stavove oko trenutnog sukoba na Bliskom istoku - rekao je ERU za Vulture.

- Međutim, posvećeni smo da obezbijedimo da Pjesma Evrovizije ostane nepolitičan događaj u kojem se takmiče emiteri i umjetnici, a ne vlade - rekli su oni.

Izrael je učestvovao na Evroviziji 50 godina i pobijedio je četiri puta, posljednji put 2018. sa pjesmom „Toy“, koju je izvela Neta.

Izraelska pjevačica Eden Golan će ove godine predstavljati Izrael. Njen prvi naziv pjesme „Oktobarska kiša“, navodno je smatran previše političkim, što krši pravila ERU. Umjesto toga, Golan se sada takmiči sa pjesmom „Hurricane“.

Njeno uključivanje izazvalo je pozive i gledaocima i takmičarima da bojkotuju Evroviziju 2024. godine. Takođe je navodno dobijala prijetnje smrću na internetu.

Organizatori Evrovizije su 9. aprila objavili saopštenje u kojem se priznaje „intenzivna debata izazvana uključivanjem izraelskih predstavnika“ i osuđuju „bilo koji oblik zlostavljanja ili uznemiravanja“ protiv bilo kog takmičara.

U opširnijem saopštenju objavljenom na veb stranici ERU-a se priznaje „neupitan bol koji trpe oni u Izraelu i u Gazi“.

Dodaje se da upravljačka tijela ERU – a ne pojedinačni umjetnici – donose odluke o učešću na Evroviziji.

- Čvrsto se protivimo svakom obliku onlajn zlostavljanja, govora mržnje ili uznemiravanja usmjerenog na naše umjetnike ili bilo koje pojedince povezane sa konkursom - navodi se u saopštenju.

Kako su naveli, ovo je neprihvatljivo i potpuno nepravedno, s obzirom na to da umjetnici nemaju nikakvu ulogu u ovoj odluci.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 02:47