Dejvid Kameron / Shutterstock
29/04/2024 u 16:52 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kameron: Predlog primirja predviđa puštanje hiljada palestinskih zatvorenika

Predlog za primirje u Gazi predstavljen Hamasu uključuje 40-dnevni prekid vatre i oslobađanje hiljada palestinskih zatvorenika, rekao je britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron.

– Nadam se da će Hamas prihvatiti ovaj predlog – poručio je on i dodao da cio svijet treba da pozove palestinsku grupu da to uradi.

On je tokom govora, kako javljaju agencije, na specijalnom sastanku Svjetskog ekonomskog foruma u Rijadu naglasio da se rat neće okončati dok svi izraelski taoci ne budu pušteni na slobodu.

Kameron je ocijenio da rukovodstvo Hamasa treba da napusti Pojas Gaze kako bi se otvorila mogućnost o pregovorima o dvije države.

Prema pisanju medija, pregovori sa delegacijom Hamasa treba da započne danas u Kairu.

Kako se navodi, predlog predviđa da će primirje, ukoliko bude sklopljeno, biti predstavljeno kao “humanitarni prekid vatre”.

Hamas bi oslobodio taoce u zamjenu za višenedeljni prekid vatre i oslobađanje palestinskih zatvorenika iz izraelskih zatvora.

Razgovori su zapeli oko oba glavna pitanja, zahtjeva Hamasa da se izraelske trupe povuku iz Gaze i okončaju sukob i detalja o broju i imenima palestinskih zatvorenika u izraelskim zatvorima.

Neki izvještaji sugerišu da je Izrael pokazao spremnost da napravi dalje ustupke u budućnosti, uključujući povlačenje snaga koje presijecaju Pojas Gaze na pola i dozvole povratak stanovnika na sjever.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 00:28