Barbi u trci za Osara / plakat
09/01/2024 u 16:45 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Holivudski scenarista revoltiran zbog nominacija Barbi za Oskara za adaptirani scenario

Džad Apatou se ne slaže sa odlukom američke Akademije filmske umjetnosti da klasifikuju film u grupu adaptiranih scenarija, umjesto u originalne scenarije


Američki scenarista, reditelj i producent Džad Apatou smatra da bi nominovati film "Barbi" u kategoriji za Oskare za najbolji adaptirani scenario bilo "uvredljivo", jer nije bilo nikakvog postojećeg materijala.

Apatou se ne slaže sa odlukom američke Akademije filmske umetnosti, kako je preneo Varajati, da klasifikuju film Barbi Grete Gervig u grupu adaptiranih scenarija, umesto u originalne scenarije.

- To je uvredljivo za scenariste, uvredljivo je reći da su oni radili po postojećem materijalu. Nije bilo postojeće priče niti materijala, postojao je prazan prostor - naveo je reditelj i scenarista na mreži X.

Varajati je prethodno javio da će se Barbi takmičiti u trci za Oskara u kategoriji adaptiranih scenarija, uprkos tome što su producenti vodili kampanju da to ostvarenje bude u grupi originalnih scenarija.

Svaka kategorija za Oskare ima svoja pravila o tome kako se nominuju i biraju filmovi, a mnogi filmovi sa likovima koji su već postojali – poput "Toy story", "Borata" i slično, bili su klasifikovani kao adaptirani scenariji.

Greta Gervig je bila nominovana tri puta u karijeri za Oskara: za "Lady Bird" (2016) za originalni scenario i režiju, i za "Little Women" (2019) u kategoriji adaptiranih scenarija.

Zvanično glasanje za nominacije za Oskare biće održano 11. januara, piše Varajati, a dodjela nagrada bi trebalo da se održi u martu 2024.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 10:35