/ - I. Š./KLIX.BA
25/05/2024 u 16:37 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Zabranjeno pušenje u prepunoj Skenderiji obilježilo 40 godina karijere

Koncertom u Skenderiji Zabranjeno pušenje je obilježilo 40 godina od objave prvog albuma "Das ist Walter". Publika je u glas pjevala "Zenica Blues", "Selena, vrati se, Selena", "Anarhija All Over Baščaršija", "Šeki is on the Road Again" i ostale vječne hitove, koji su nastali na tom prvom albumu, a koji je posveta Walteru (Walter je ilegalac iz 2. svjetskog rata, simbol otpora fašistima koji je poginuo 1945.g. na dan oslobođenja Sarajeva).

Sve generacije pohrlile su u Skenderiju i dupke je napunile, a uz Sarajlije, na koncertu su uživali i posjetioci  i iz drugih bh. gradova kao i turisti iz cijelog svijeta koji borave u glavnom gradu BiH.

Vrhunsku i dobro uhodanu postavu koja je večeras zabavljala hiljade posjetilaca čine Davor Sučić aka Sejo Sexon, Robert Boldižar Robi, Toni Lović, Branko Trajkov Trak, Dejan Orešković Klo i Anđela Zebec. Noviji dodatak ekipi je talentovani kompozitor i svirač usne harmonike, višestruki dobitnik Porina, Tomislav Goluban.

Svojim revolucionarnim pogledom i idejama, Zabranjeno pušenje još su davne 1980. godine, unijeli novu energiju i pravac u muziku, ali i u društvo. Od tada do danas, nakon dvanaest studijskih i šest live-kompilacijskih albuma, održavaju nivo kvalitete i energije istim, ako ne i boljim nego na početku. Kao kruna njihovom stvaralaštvu i radu, međusobnim vezama te vezom sa Sarajevom, tačnije Skenderijom, 2022. godine nastao je film "Svjetla Sarajeva", u režiji Srđana Perkića. Film, za koji je Davor Sučić napisao scenario, 2023. godine je osvojio nagradu "Audience Award" za najbolji dokumentarni film na 18. South East European Film Festivalu u Los Angelesu, kao i na još šest drugih festivala,piše klix.ba

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. jun 2024 12:10