Kim Kardašijan / -SHUTTERSTOCK
22/01/2024 u 17:30 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kim Kardašijan pred osudama medicinske zajednice zbog posjedovanja i korišćenja solarijuma

Veća je vjerovatnoća da ćete dobiti rak kože zbog solarijuma nego rak pluća od pušenja

Kim Kardašijan našla se na novom udaru javnosti jer je otkrila da koristi solarijum, kao i da posjeduje jedan u okviru svoje kancelarije, uprkos mnogobrojnim apelima ljekara da ova praksa izaziva rak kože.

Rijaliti zvijezda koja je postala modni i kozmetički mogul nedavno je priznala da ima solarijum u svojoj kancelariji, u videu koji su stručnjaci ocijenili kao "opasan" i "zabrinjavajući". Solarijumi koriste ultraljubičasto (UV) zračenje za tamnjenje kože i mogu značajno povećati rizik od razvoja melanoma.

Istraživanja takođe pokazuju da ljudi koji koriste solarijum prije 35. godine povećavaju rizik od razvoja melanoma za 59 odsto. No, Kardašijanova je brzo uzvratila kritičarima, rekavši da ga koristi samo kada se pojavi "loša" epizoda psorijaze, ali nadležni zdravstveni organi ne navode da je liječenje "bezbjedno".

- Veća je vjerovatnoća da ćete dobiti rak kože zbog solarijuma nego rak pluća od pušenja. Koliko je to strašno. Solarijumi u komercijalnim salonima emituju uglavnom UVA svjetlost, a ne UVB. Korisni efekat na psorijazu se prvenstveno pripisuje UVB svjetlosti. NPF ne podržava upotrebu solarijuma u ​​zatvorenom - rekla je Hani Kanglivud, farmaceutski naučnik, a prenosi "News.com".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 13:54