Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Poništavaju tender za plaže jer je Branov sin izgubio * U izbornoj godini bez kontrole 250 miliona * Vladi ne vjeruje 56 odsto građana * Protiv mene se vodi specijalni rat * Poništavaju tender za plaže jer je Branov sin izgubio * E, vala nećete * ŽENE
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 11-02-2016

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
N/A:
N/A

Vic Dana :)

Pita direktor spremačicu Romkinju zašto je stalno umorna?
- Ne razumite vi to gosn. direktore...
- Rukovodim fabrikom od preko 5000 zaposlenih. Objasni - razumjet ću.
- Dođem kući svaki dan u 8 sati uvečer i dok spremim večeru već je 10. Tada moj Mika navali na sex, eto 12. Onda navali njegov brat i evo 2 sata. Tada pijan iz kafane dodje njihov tata, i on navali do 5. Zato sam umorna.
- Stvarno mnogo sexa...
- Rekoh ja da nećete razumjeti. Nije mnogo sexa. Malo je spavanja!Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Kultura INSTITUT ZA EVROPSKE STUDIJE U MEJNU Nagrada za Kišovu biografiju
In­sti­tut za evrop­ske stu­di­je Na­no­vic, pri Uni­ver­zi­te­tu „No­tr Dam” u Mej­nu - SAD, do­di­je­lio je ovo­go­di­šnju na­gra­du za sa­vre­me­ne evrop­ske stu­di­je „La­u­ra Še­non” bri­tan­skom auto­ru Mar­ku Tomp­so­nu za knji­gu „Iz­vod iz knji­ge ro­đe­nih: pri­ča o Da­ni­lu Ki­šu” (Cor­nell Uni­ver­sity Press, 2013) – sa­op­šte­no je iz Na­ci­o­nal­ne bi­bli­o­te­ke Cr­ne Go­re „Đur­đe Cr­no­je­vić”.
Ka­ko na­vo­de, Mark Tomp­son, lek­tor na pred­me­tu Mo­der­na isto­ri­ja, na uni­ver­zi­te­tu Ist An­gli­ja u Ve­li­koj Bri­ta­ni­ji, u av­gu­stu 2014. bio je gost Na­ci­o­nal­ne bi­bli­o­te­ke Cr­ne Go­re ko­ja je tom pri­li­kom or­ga­ni­zo­va­la pred­sta­vlja­nje Ki­šo­ve bi­o­gra­fi­je i ve­če sje­ća­nja na ve­li­kog pi­sca.
– Na­gra­da „La­u­ra Še­non”, ko­ja se u an­glo­fo­nom svi­je­tu sma­tra or­jen­ti­rom u svi­je­tu hu­ma­ni­stič­kih is­tra­ži­va­nja i iz­da­va­štva, do­dje­lju­je se naj­bo­ljoj knji­zi iz obla­sti evrop­skih stu­di­ja ko­ja se ne ba­vi sa­mo jed­nom ze­mljom, dr­ža­vom ili na­ro­dom, i ko­ja pod­sti­če da se o Evro­pi raz­mi­šlja dru­ga­či­je, kao o cje­li­ni. U iz­bor za na­gra­du ula­ze dje­la hu­ma­ni­stič­kih na­u­ka, isto­ri­je i dru­štve­nih na­u­ka, a ži­ri sa­sta­vljen od pro­fe­so­ra ugled­nih ame­rič­kih uni­ver­zi­te­ta ove go­di­ne je iz­dvo­jio je knji­gu Mar­ka Tomp­so­na iz užeg iz­bo­ra od tri na­slo­va – ka­žu iz NBCG is­ti­ču­ći ka­ko je pred­sjed­nik ži­ri­ja i di­rek­tor In­sti­tu­ta Na­no­vic, A. Džejms Me­ka­dams, po­hva­lio „Iz­vod iz knji­ge ro­đe­nih” kao iz­u­zet­no ma­što­vi­tu knji­gu ko­ja po­ka­zu­je ka­ko bi­o­gra­fi­ja mo­že po­sta­ti ok­no za po­gled i ra­zu­mi­je­va­nje ve­li­kih isto­rij­skih kri­za.
– U obra­zlo­že­nju ži­ri­ja na­ve­de­no je da je: „Iz­vod iz knji­ge ro­đe­nih” Mar­ka Tomp­so­na rje­či­ta bi­o­gra­fi­ja ve­li­kog ju­go­slo­ven­skog pi­sca ko­ji ni­je do­volj­no po­znat u an­glo­fo­nom svi­je­tu. Upe­ča­tljiv, eks­cen­tri­čan, po­vre­me­no kon­tra­ver­zan, Da­ni­lo Kiš (1935-1989) je pri­pa­dao mno­gim kul­tu­ra­ma i tra­di­ci­ja­ma. Naj­po­zna­ti­ji je po svo­joj mo­ći po­i­gra­va­nja knji­žev­nom for­mom. Tomp­son pra­ti nje­go­vu ka­ri­je­ru ima­ju­ći ne­pre­sta­no u vi­du Ki­šov knji­žev­ni zna­čaj. Ono što u ovoj bi­o­gra­fi­ji za­di­vlju­je je ka­ko se knji­žev­ni zna­čaj po­ve­zu­je s isto­rij­skim pre­o­kre­ti­ma u sred­njoj Evro­pi – na­vo­di se u sa­op­šte­nju NBCG.Z.P.

Uslovi korišćenja

Svako neovlašćeno korišćenje sadržaja portala "Dan on-line" je kažnjivo i vlasnik prava shodno Zakonu o autorskim i srodnim pravima ima pravo na zaštitu od istog kao i na naknadu štete prouzrokovane takvim radnjama.

Podaci, tekstovi, fotografije i informacije objavljene na ovom portalu mogu se koristiti isključivo u lične i nekomercijalne svrhe.
Zabranjeno je svako modifikovanje, kopiranje, štampanje, javno prikazivanje i reprodukovanje, distribuiranje ili na drugi način javno objavljivanje informacija sa ovog portala u komercijalne svrhe, bez pisane saglasnosti "Jumedia mont" d.o.o..

Prenošenje sadržaja portala "Dan-online" dozvoljeno je uz prethodno pribavljeno odobrenje vlasnika prava, uz obavezno navođenje izvora ili linkovanje izvornog sadržaja portala "Dan on-line".

Najčitanije danas

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"