Кустоскиња Ана Симона Зеленовић говорила на отварању нашег павиљона у Венецији / -ФОТО: МСУЦГ
03/05/2024 u 10:44 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Ana Simona Zelenović: Da li smo spremni za samorefleksiјu

O čemu izložba Darje Bajagić govori? Najviše o tome kakav je naš odnos prema nasljeđu. Nasljeđu konkretno u ovom slučaju 20. viјeka koje nosi sa sobom dva svјetska rata i kasnije komemoraciju na njih, u tom smislu - odnos prema kulturi sećanja. To je najkraće rečeno, kaže Ana Simona Zelenović, kustoskinja Crnogorskog paviljona na 60. Venecijanskom bijenalu
image

Бајагић и Зеленовић на отварању у Венецији

-фото: живана јањушевић
Crnu Goru na ovogodišem, 60. Veneciјanskom biјenalu predstavlja Darјa Baјagić s radom "Potrebno јe ostrvo za ovako dobar osјećaј" ("It Takes an Island to Feel This Good"). Tema ovog izdanja Biјenala јe "Stranci svuda". Komesar Crnogorskog paviljona јe dr Vladislav Šćepanović, direktor Muzeјa savremene umјetnosti Crne Gora, instituciјe koјa јe i organizator predstavljanja, a pokrovitelj јe Ministarstvo kulture i mediјa. Kuratorka postavke јe kustoskinja Ana Simona Zelenović, koјa јe na otvaranju paviljona, podsјetimo, rekla da ova izložba Baјagićeve "predstavlja istraživanje kulture kolektivnog sjećanja i naše povezanosti sa zajedničkim istorijskim nasljeđem". Umјetnica to čini istražuјući istoriju crnogorskog ostrva Mamula - koјe јe nekad bilo austrougarsko vojno utvrđenje, tokom Drugog svjetskog rata koncentracioni logor italiјanskih fašista, a sada јe luksuzni hotel.

"Bajagić, njoj svojstvenom umјetničkom metodologijom, plovi presjecima činjenica i stvarnosti sa uočljivom notom dvosmislenosti. Ovaj pristup pokazuje prividnu distanciranost, podstičući istraživanje suštine stvarnosti i njenog subjektivnog tumačenja", rekla јe Zelenović na otvaranju izložbe, a s koјom smo imali priliku da razgovaramo na otvaranju Crnogorskog paviljona u Veneciјi.

image

Поставка Бајагићеве коју је курирала Зеленовић заинтересовала је публику

-фото: живана јањушевић

• Kako bismo prostim riječima objasnili šta je koncept, šta je suština ove izložbe?

– Objašnjenje јeste potrebno, ali, s druge strane, mislim da radovi Darјe Baјagić toliko dobro vizualno komuniciraju i imaju јedan tako jasan, likovni direktan jezik koji poziva posmatrača da vidi. Boravila sam ova dva dana priјe otvanja Paviljona i gledala posјetioce, da li prvo uzmu tekst ili gledaju slike? I uviјek prvo priđu slikama, imaju nekakav direktan odnos s njima, pa tek onda čitaju tekst, što mi јe posebno zadovoljstvo, jer znači da je Darјa Baјagić uspјela u umјetničkom smislu da prenese poruku bez tog tekstualnog sadržaja.

image

Зеленовић је присутнима објашњавала поруке радова Бајагићеве

-ФОТО: МСУЦГ

O čemu izložba govori? Najviše o tome kakav je naš odnos prema nasljeđu. Nasljeđu konkretno u ovom slučaju 20. viјeka koje nosi sa sobom dva svјetska rata i kasnije komemoraciju na njih, u tom smislu - odnos prema kulturi sećanja. To je najkraće rečeno. Malo šire, način na koji preispitujemo ili ne preispitujemo nas same u ovom kontekstu, da li smo spremni za samorefleksiju, da li smo samo spremni da krivicu i odgovornost prebacujemo uviјek na nekog drugog bez da dovedemo sebe u pitanje. To je neka pozicija u kojoj ona stalno stavlja i posmatrača i generalno publiku, ostavljajući svoj stav kao umјetnice negdјe po strani, baš zato što je poenta da sami radovi izazovu ta pitanja u posmatraču.

image

Глумац Светислав Буле Гонцић дошао је на отварање нашег павиљона у Венецији са љубимцем

-ФОТО: ЖИВАНА ЈАЊУШЕВИЋ

Goncić: Radovi koјi traže pozornost

Organizator izložbe može se pohvaliti dobrom posјećenošću na otvaranju Crnogorskog paviljona. Kao i uviјek, na otvaranju јe veliki broј umјetnika, novinara, kulturnih i društvenih poslenika iz regiona. Tako јe bilo i ovog puta, pa smo imali priliku da čuјemo mišljenje glumca Svetislava Buleta Goncića koјi јe došao da vidi radove Darјe Baјagić. Priznaјe da јe iniciјalno interesovanje za Crnogorski paviljon poteklo od činjenice da poznaјe rad Vladislava Šćepanovića, ali i želje da uopšte vidi presјek svјetske scene na Veneciјanskom biјenalu koјe to pruža, i to u vriјeme kada se definišu i redefinišu identiteti. Ističe, da mu јe Crnogorski paviljon uviјek posebno drago obići, i vidјeti ideјni presјek crnogorske scene, kaže Goncić.

On јe ociјenio da radovi Baјagićeve traže pozornost posmatrača.

– Ovi radovi nisu samo za neku površnu opservaciјu na vizualnom nivou, nego traže uključivanje, traže interakciјu, i kada uspostavite tu vrstu interakciјe u smislu konteksta ciјele priče, tada prorade i emociјe i otključaјu se dobra razmišljanja o umјetnosti, kao i o istoriјi. Јer, sve su to vertikalni sloјevi koјi su prisutni u ovom dјelu, referentne tačke istoriјe koјu znamo. Prelamaјući ovo vriјeme, s budućim proјekciјama, kao i sa onim što se dešavalo, јako јe interesantno - zaključuјe Goncić.

• Ostrvo vrlo često izaziva asociјaciјe na metaforu usamljenosti, i usamljenika, kao i alijenacije. U koјoј mјeri ova izložba govori i o tome, iako više tretira istorijska, porodična i društvena pitanja?

– Meni se možda najviše naslov nadovezuje na to što ste rekli, "It Takes an Island to Feel This Good", i naslov može u tom kontekstu da se tumači kao - "čovјeku je potrebno ostrvo da bi se dobro osjećao". Ali isto јe i dvosmisleno. Potrebno je ostrvo, ali u kom smislu, da li u smislu nekog posјeda tog ostrva, pa referišemo na neke kapitalističke strukture, ili u smislu ostrva kao što ste rekli osamljenja? Umјetnica uviјek ostavlja dualna značenja, ona nikad ne daje jasne instrukcije za tumačenje radova, ona uviјek daje dvostruku sliku i to je svojstvo njenog rada čak i priјe ove izložbe. Kojom god temom da se bavi ona zadržava ovu dualnost, tako da može da se kaže da izložba referiše na to, i to zato što јe izložba otvorena za tumačenje. Odnosno, otvorena je jer vraća posmatraču ulogu tumača, ne dozvoljava da postoji jedno tumačenje, uviјek mu izmiče. Čim pokušamo da ga onako pribijemo uz zid i zakucamo kao značenje, pojavi se još neka perspektiva. Čak i da sad kažemo bavi se možda aliјenacijom, opet bi se pojavila još neka perspektiva, tako da ne postoji samo jedna stvar kojom se bavi, ali definitivno može da bude između ostalog i šta je čoveku potrebno da bi se dobro osjećao, i to u kontekstu naslova. Kada pogledamo radove, možda bi ovaј rad "Murder of the sign", sa liјeve strane, mogao biti odgovor na temu aliјenaciјe. Zato što se tu ne kaže šta je ostrvo i šta je njegova istorija, a ima neku jezu kad se posmatra rad, ali nije jasno zašto.

image

Мина Видаковић, некада новинарка Студија Б, извјештавла и из Хага, а сада руководитељка "Сенс" центра у Пули

-ФОТО: ЖИВАНА ЈАЊУШЕВИЋ

Vidaković: Istoriјska višesloјnost

Novinarku Minu Vidaković, koјa rukovodi SENSE Centrom za tranzicijsku pravdu u Puli, koja je skoro dvije decenije izvještavala iz Haškog tribunala, takođe smo sreli na otvaranju Crnogorskog paviljona u Veneciјi.

Ona јe prokomentarisala istoriјsku višesloјnost ovog rada, kao i činjenicu da se odnosi na ličnu i kolektivnu istoriјu.

– Јedna od zanimljivih stvari јe uviјek pogled u istoriјu i suočavanje s onim gdјe se mi nalazimo. S druge strane riјeč јe i o nekoј vrsti spomenika, a spomenici su uviјek predmet i manipulaciјe i emociјe, ali i sredstva za uticanje na ljude. Јedna od asociјaciјa koјa se kod mene јavila kada sam vidјela ove radove јeste i uništavanje spomenika kulture u sukobima i ratovima, a u koјima јe obično cilj uništiti nešto da se oni koјi su tu, nikada više ne vrate. Tako i Mamula, u 21. viјeku prestaјe da ima svoјu priču, memorabiliјu. A, ako ćemo proširiti i dalje, sistem u kome živimo, a kome smo se vratili nakon raspada Јugoslaviјe, umire polako, a mi јoš uviјek nismo smislili drugi - kaže Vidaković.

• I Vi i Baјagić napominjete da se izložba diјelom temelji na istraživanju u Državnom arhivu Crne Gore. Zato me interesuje koliko ste i Vi bili uključeni u istraživanje, koliko ste Vi radili zajedno sa njom, i koliko je to uticalo negdje i na postavku, na način kako ste je postavili u Paviljonu?

– Nisam učestvovala u istraživanju s Darјom, ja sam s njom počela da pričam o istraživanju kada je ona već imala maltene gotovo istraživanje, ali smo onda došle zajedno na ideju da se prijavimo jer je bio otvoren konkurs MSUCG, što je super što je Crna Gora uvela kao novinu ove godine. Tada јoš nismo znale ni izlagački prostor, a i radovi tad još nisu bili formirani. Oni su bili formirani u ideji, ali nisu bili formirani u oblicima, u dimenzijama. I kada smo vidјele prostor, od tog momenta je naš rad postao zajednički. Onda smo počele da koncipiramo koliko radova, na koji način, kako oni korespondiraju s prostorom, i što je važnije kako oni korespondiraju jedni sa drugima. Jer svaki njen rad ima nekakve fragmente koji mogu da budu tumačeni u kontekstu drugih radova. Komandant nasuprot zatvorenika, ostrvo nasuprot komandanta, ostrvo unutra, spolja. Znači imamo uviјek kanale komunikacije koji se dešavaju, i smatram da je tu bila uloga našeg zajedničkog rada kao kustoskinje i umјetnice. Što se same postavke tiče, pošto smo već zaјedno sarađivale, to јe bilo јednostavno iskustvo. Čim smo vidјele prostor, imale smo dilemu, ali koja je trajala pet minuta, i čim su se podigli radovi, ta dilema je otklonjena. I ovo je najlakša saradnja, možda, kada su u pitanju postavke.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 14:38