/ -архива
24/04/2024 u 16:47 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Mašković: Sistematizacija se ne može donijeti bez Sindikata

U smislu ovog propisa, svaka sistematizacija koja je rađena bez učešća i potpisa sindikata, kako je to već po našim saznanjima urađeno u Čistoći je suprotna zakonskim propisima, smatra Raško Mašković

Prilikom izrade akta o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta, zakonsko pravo i obaveza Sindikata, zajedno sa poslodavcem je da učestvuje u izradi akta sistematizacije radnih mjesta, shodno članu 35 stav 5 Granskog kolektivnog ugovora za stambeno - komunalnu djelatnost, poručio je Raško Mašković, predsjednik Sindikat stambeno komunalne privrede Crne Gore menadžemntu preduzeća Čistoća. Mašković kaže da u Granskom kolektivnom ugovoru za stambeno - komunalnu djelatnost piše da "Poslodavac i reprezentativni sindikat kod poslodavca zajednički vrše analitičku procjenu radnih mjesta prilikom izrade akta o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji, na osnovu čega određuju koeficijente složenosti za svako radno mjesto u skladu sa zakonom i kolektivnim ugovorima."

image

Raško Mašković

-SRDJA BOLJEVIC

– U smislu ovog propisa, svaka sistematizacija koja je rađena bez učešća i potpisa sindikata, kako je to već po našim saznanjima urađeno u Čistoći je suprotna zakonskim propisima, ne proizvodi nikakvo pravno djestvo, a što se odnosi i po pitanju najavljenog proglašenja tehnološkog viška zaposlenih u ovom kolektivu i predmet su inspekcijskih i sudskih postupaka. Insistiramo na menadžment da se pridržava svih zakonskih propisa - poručio je Mašković.

Sindikat „Čistoće“ traži povlačenje sistematizacije

Što se tiče negativnog poslovanja Čistoće, Mašković apeluje na menadžment da izvrši analizu gubitka, odgovornosti i uzroke koji su doveli do negativnog poslovanja.

– Apelujemo i na to da je izvrši analizu da li je gubitak opravdan i način pokrića nastalog gubitka kako zaposleni ne bi imali negativne posljedice zbog ostvarenog gubitka. Obavještavamo sve poslodavce iz oblasti stambeno-komunalne djelatnosti, da je krajnji zakonski rok za potpisivanje Kolektivnog ugovora kod poslodavca 30. april 2024. godine, shodno članu 36 stav 2 Opšteg kolektivnog ugovora i člana 217 Zakona o radu. Apelujemo da se ispoštuje zakonska obaveza zaključivanja kolektivnih ugovora kod poslodavca - rekao je Raško Mašković.

 


                                                                  

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 00:17