Boris Pejović / -SRDJAN BOLJEVIC
03/05/2024 u 18:29 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Pejović: Ulice imenuju odbornici, a ne Savjet i ministarstvo

Važno je da osjetljiva pitanja ili predloge koji nemaju usaglašen stav rješavamo u okviru nadležnih i relevantnih institucija, a ne preglasavanjem, poručio je Boris Pejović, predsjednik Savjeta za davanje predloga naziva naselja, ulica i trgova

Imajući u vidu reakcije NVO sektora, te prava odbornika i građana da predlažu imena za dodjelu naziva ulica, naselja i trgova, a na osnovu stavova članova Savjeta za davanje predloga naziva naselja, ulica i trgova, sa devet glasova, odlučeno da se inicijativa da Pavle Bulatović bude jedan od predloga za imenovanje ulica bude preusmjerena shodno pravilniku o radu Savjeta na nadležne stručne i kulturne institucije, saopštio je  Boris Pejović, predsjednika Savjeta. On je naveo da su predlog dostavili kako bi dobili mišljenje da li predlog ispunjava zakonske i druge neophodne kriterijume.

– Ovakav odnos je odgovoran, jer članovi Savjeta i koji nisu predlagači ne žele da se bave eventualnom politizacijom konkretnog slučaja, niti da donose odluke, bez obrazloženja i mišljenja nadležnih institucija. Zato je važno da osjetljiva pitanja ili predloge koji nemaju usaglašen stav rješavamo u okviru nadležnih i relevantnih institucija, a ne preglasavanjem. Kakav god odgovor da bude nadležnih institucija, nerealno je prejudicirati da li će se neka ulica zvati po Pavlu Bulatoviću, jer krajnju odluku o tome ne donosi ni Savjet, niti Ministarstvo kulture i prosvjete, već odbornici u Glavnom gradu – rekao je Pejović.

On dodaje da su svi dosadašnji predlozi i imenovane ulice u gradu, a u toku rada aktuelnog Savjeta, izglasani skoro jednoglasno.

– To je pristup koji ću i dalje zagovarati, bez bilo kakvog doprinosa politizaciji kada je u pitanju imenovanje ulica, naselja i trgova. Smatram da svi predlozi koji kao takvi ispunjavaju zakonske kriterijumi, ne mogu biti odbijani odlukama članova Savjeta, a da li će i kada neki predlog dobiti većinu samih odbornika je drugo i suštinsko pitanje – rekao je Pejović.

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
13. maj 2024 20:54