Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Ne smiju na Brana i Delića, a hapse šampiona zbog lovačke municije * Bojka ima srpsko državljanstvo * O preporukama u ponedjeljak * Umjesto članova Vlade, optužili upravnika * Ne smiju na Brana i Delića, a hapse šampiona zbog lovačke municije * Djecu kidnapuju zbog trgovine organima * Izabrali najljepše
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 13-10-2017

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Raško Konjević, funkcioner SDP-a:
– Izgleda je bivša rektroka Radmila Vojvodić u pravu kada kaže da je na sceni neprosvijećeni staljinizam. Djeluje mi da je onako rediteljski mislila na Milutina Simovića.

Vic Dana :)

Zašto žene ne igraju fudbal?
Zato što se ne mogu pojaviti 11 žena na istom mjestu u istoj odjeći.


Koji je omiljeni potez kineskog fudbalera?
- Dupli pas!


Mujo i Haso veliki fudbalski fanovi se dogovore da ko prvi umre dođe onom drugom u snu i javi mu da li se gore na nebu igra fudbal. Desilo se tako da Mujo prvi umre i kao što su se dogovorili jedno veče dolazi Hasu u snu da mu javi.
- Haso, imam jednu dobru i jednu lošu vijest - reče Mujo,
- Kaži prvo dobru - odgovara Haso.
- E pa ovako, dobra je ta da se gore na nebu fudbal igra još kako.
- Odlično, hajde mi reci sada lošu vijest.
- Jebi ga, braniš u nedjelju!Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Kultura - datum: 2017-10-12 U HERCEG NOVOM PRIREĐENO MULTIMEDIJALNO VEČE ZDRAVKA PONORCA Okom djeteta
Za če­tr­de­set go­di­na pre­šao je put od ti­hog dječ­jeg pje­sni­ka, sni­ma­te­lja, do sli­ka­ra, sce­na­ri­ste i tvor­ca do­ku­men­tar­nih fil­mo­va, bez­broj sce­na­ri­ja, fo­to­gra­fi­ja, film­skih za­pi­sa. Zdrav­ko Po­no­rac je po­sle­njih go­di­na stvo­rio i vi­še akva­re­la i ulja na plat­nu. To tra­ja­nje pra­znog vre­me­na otu­đe­no­sti, ono što je ne­vi­dlji­vo kao je­za ti­ši­ne, a osje­ća se, po­sta­je vi­dlji­vo na nje­go­vim plat­ni­ma. Sve što je ra­dio pro­te­klih če­ti­ri de­ce­ni­je pred­sta­vio je pr­vom mul­ti­me­di­jal­nom sa­mo­stal­nom iz­lo­žbom sli­ka i fo­to­gra­fi­ja u Spa Ga­le­ri­ji u Iga­lu ko­ju je na­zvao „Okom dje­te­ta”.
Otva­ra­ju­ći iz­lo­žbu svog uja­ka Je­le­na Ba­jić Šeć­ko­vić je ka­za­la da je Zdrav­ko či­tav svoj ži­vot po­sve­tio umjet­no­sti. Fo­to­gra­fi­ja, film, po­e­zi­ja, sli­kar­stvo su nje­go­ve pre­o­ku­pa­ci­je.
– U po­čet­ku je ni­kla ri­ječ. Dje­čak – mla­dić pi­sao je pje­sme, stva­rao ri­je­či ko­ji­ma je do­di­ri­vao pro­stran­stva i is­ka­zi­vao osje­ća­nja, a ova mu uz­vra­ća­la do­dir. Pje­vao je dra­goj ko­ju vo­li. Za­tim je ri­ječ usa­hla, kao i la­ti­ce što ot­pad­nu kad na­stu­pi vri­je­me plo­da. Ja­vi­lo se pro­fe­si­o­nal­no za­ni­ma­nje ka­me­rom i na­sta­le su mno­ge fo­to­gra­fi­je. U po­sled­nje vri­je­me ka­da je oti­šao u in­va­lid­sku pe­zi­ju ja­vi­la se i sli­ka. Sli­ka­ju­ći on je ja­čao i svo­ju bo­le­snu ru­ku, a još vi­še svoj duh. Po­no­rac je pre­po­znao sli­kar­stvo kao svo­ju isti­nu, kao svo­je vla­sti­to ime... On je fo­to­graf po­seb­nog sen­zi­bi­li­te­ta i za­lju­blje­nik u Her­ceg No­vi ko­ji je svo­jom ka­me­rom za­bi­lje­žio po­čet­ke mno­gih ve­li­kih her­ceg­nov­skih umjet­ni­ka. Pra­tio je bo­ga­tu kul­tur­nu sce­nu, for­mi­rao bo­ga­tu ar­hi­vu gra­da u ko­jem ži­vi vi­še od pe­de­set go­di­na... Nje­go­ve sli­ke su vr­lo ži­ve. Zdrav­ko kom­bi­nu­je re­al­no i ire­al­no, sa ele­men­ti­ma fan­ta­sti­ke. Od mo­ti­va na nje­go­vim sli­ka­ma do­mi­ni­ra čo­vjek. Kroz svo­je sli­ke iz­ra­ža­va bunt, kri­ti­ku­je ba­nal­nost na­še ci­vi­li­za­ci­je, i po­i­gra­va se sa mi­to­vi­ma po­pu­lar­ne kul­tu­re na­še sva­ko­dne­vi­ce. Svo­jim cr­te­ži­ma on se ru­ga sa­vre­me­nim fe­no­me­ni­ma ma­sov­ne kul­tu­re i dru­štva, pre­i­spi­tu­ju­ći od­no­se dru­štvo – kul­tu­ra. U nje­go­vim sli­ka­ma pri­sut­ni su i du­hov­nost i hu­mor – re­kla je, iz­me­đu osta­log, ar­hi­tek­ta Je­le­na Ba­jić.
U to­ku ove mul­ti­me­di­jal­ne ve­če­ri glu­mi­ca Li­di­ja Pe­tro­ne je pro­či­ta­la ne­ko­li­ko pje­sa­ma Zdrav­ka Po­nor­ca, a na kra­ju ve­če­ri u kon­gre­snoj sa­li In­sti­tu­ta pri­ka­zan je i film „Du­ša u mo­ru” ko­ji je osmi­slio Po­no­rac. U 42 mi­nu­ta je is­pri­ča­na film­ska pri­ča o ra­no pre­mi­nu­lom her­ceg­nov­sko pje­va­ču Ivi­ci De­ro­nji (1951-2002).
Z.Š.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za lokalne i parlamentarne izbore koji će biti održani 30.08.2020.godine.

Lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Parlmentarni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Parlamentarni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"