Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
U ZIKS-u spriječen atentat na „kavčane” * Vanja Đurišić priveden, porodica se zabarikadirala * Uvrede, prijetnje, pa skidanje imuniteta * Bojkotom branimo Ustav * Putin nudio Klintonu članstvo Rusije u NATO * Makronova partija ostvarila većinu * Nepovjerljivost
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 13-06-2017

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
VLADIMIR JOKIĆ, GRADONAČELNIK KOTORA :
Za sve što se tiče budućih događaja izgleda mogu da se interesujem kod tajnovidca, koji obavlja funkciju ministra saobraćaja.

Vic Dana :)

Dođe mucavac kod doktora i kaže:
- Dddoktore, imam ppproblema sa ssspavanjem. Vvvidite, ssstalno ssanjam ppiliće i takko sssu gggglasni da ne mogu mirno dda ssspavam.
- Pa lijepo ih potjerajte.
- Pppa ja imm kkkažem iš, ppa ih 15 ode, ali ih 15 ostane.
- Pa recite im ponovo iš.
- Kkkažem im ja ponovo iš, pa ih ossam ode, a ossstane sssedam.
- Potjerajte ih ponovo.
- Pppa ja oppet kkažem iš, pa ih šššessst ode, a osstane jedno, jedddno mmmalo crno, koje je najnajglasnije.
- Ma, otjerajte ga u materinu onda!
- Pppa ja mu veliiim idi u pipipi... I onda mi se svi ostali vrate!Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Ekonomija - datum: 2019-07-18 SKANDAL U SLUČAJU BIVŠE VICEGUVERNERKE IRENE RADOVIĆ
Presudu prepravili nakon Vesninog uputstva
Irena Radović Presudu prepravili nakon Vesninog uputstva Viši sud je donio dvije presude, jednu u korist Irene Radović 7. maja, a drugu u korist Skupštine, dva mjeseca kasnije, i to nakon uputstva Vrhovnog suda koje je potpisala Vesna Medenica. Uputstvom je propisano da se pred sudovima neće moći osporavati odluke Skupštine o izboru ili razrješenju javnih funkcionera
Viši sud je dva puta donosio presudu po žalbi države, odnosno Skupštine, na odluku Osnovnog suda u vezi sa nezakonitim razrješenjem Irene Radović sa pozicije viceguvernera Centralne banke (CBCG), kazali su advokati Radovićeve Siniša Gazivoda i Goran Rodić nakon što su juče primili rješenje Višeg suda kojim se ukida presuda Osnovnog suda, kojom je odluka Skupštine o razrješenju Irene Radović poništena kao nezakonita. Presuda Višeg suda donijeta je na sjednici vijeća održanoj 9. jula, dok su ranije „Danu” kazali da je presuda donesena 7. maja, ali da je ne dostavljaju strankama zbog složenosti predmeta i izrade odluke.

– Ono što je na prvi pogled uočljivo iz rješenja je da je donijeto na sjednici vijeća Višeg suda održanoj 9. jula, odnosno prije nekoliko dana. Suprotno tome, Viši sud je u više navrata obavještavao javnost da je odluka donijeta 7. maja, odnosno prije više od dva mjeseca. Zakon o parničnom postupku ne poznaje mogućnost da drugostepeni sud, odlučujući po istoj žalbi na jednu presudu, donosi dvije odluke. Sa druge strane, Sudski poslovnik predviđa mogućnost da nakon donijete odluke odjeljenje sudske prakse može vratiti predmet vijeću na ponovno odlučivanje ali samo ako se odstupilo od jedinstvene primjene propisa. Budući da je očigledno dva puta donošena odluka u ovom predmetu od strane Višeg suda, proizilazi da je prvom odlukom potvrđena presuda kojom se poništava odluka Skupštine o razrješenju Irene Radović. Međutim, u tom slučaju nije bilo pravnog osnova da je odjeljenje sudske prakse vrati na ponovno odlučivanje, jer je takva odluka bila u skladu sa ranije ustanovljenom sudskom praksom da se pred sudom može preispitivati zakonitost odluka Skupštine. Očigledno je vijeće ponovo odlučivalo po žalbi nakon donošenja spornog načelnog pravnog stava Vrhovnog suda od 27. juna i zbog toga nam nije dostavilo odluku donijetu 7. maja – kazali su „Danu” advokati Gazivoda i Rodić.

Vrhovni sud je donio načelni stav da se pred sudovima više neće moći osporavati odluke Skupštine o izboru ili razrješenju javnih funkcionera, bez obzira na to da li su nezakonite ili ne. Radovićevu je Skupština razriješila prije godinu dana na predlog Savjeta CBCG. Uputstvo kojim se propisuje da se odluke Skupštine ne mogu osporavati čak iako su nezakonite potpisala je predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica, koja je prije dva dana po treći put izabrana da obavlja tu funkciju. Ustav propisuje da predsjednica Vrhovnog suda može biti izabrana najviše dva puta.

Advokati Radovićeve kazali su da je odluka Višeg suda nerazumljiva jer ukazuje da je Skupština odluku o razrješenju donijela na osnovu nadležnosti propisane u članu 82 stav 1 tačka 3 Ustava.

– Ta ustavna odredba upućuje na nadležnost Skupštine da donosi opšte akte koji su po osnovima prava akti koji se odnose na neodređen broj lica. Naravno, odluka o razrješenju Radovićeve nije opšti akt, već pojedinačni jer se odnosi samo na nju i na konkretnu situaciju razrješenja. Takođe, rješenje Višeg suda ukazuje da je osnovni sud tokom prvostepenog postupka, po službenoj dužnosti, dužan da pazi na svoju stvarnu nadležnost. To znači da je osnovni sud dužan da vodi računa da li je za odlučivanje nadležan, primjera radi, Upravni sud Crne Gore. Međutim, u predmetu Irene Radović Vrhovni sud se već ranije jasno izjasnio da je za odlučivanje u ovom sporu nadležan Osnovni sud, pa u tom slučaju Viši sud nije mogao upućivati Osnovni sud da provjerava ono što je već Vrhovni sud presudio, niti je to bio ovlašćen da ispituje Viši sud. Takođe, Viši sud se u rješenju nekoliko puta poziva na Zakon o radu, iz čega proizilazi da i on smatra da je u pitanju radni spor, pa ne vidimo razlog zašto o ovom radnom sporu, kao i o svim ostalim takvim sporovima, ne bi odlučivao i donio meritornu odluku Osnovni sud – zaključili su advokati.

D.M.
Pojedinačni akt uživa sudsku zaštitu
Advokati su naveli da se Viši sud u rješenju poziva na odredbe Ustava koje regulišu da odnos vlasti počiva na ravnoteži i međusobnoj kontroli, da je vlast ograničena zakonom, kao i da svaki konačni pojedinačni akt uživa sudsku zaštitu i da bi drugačije postupanje predstavljalo kršenje prava na pravni lijek i prava na pristup sudu, a koja prava su garantovana Ustavom i Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

– Zbog toga, smatramo da nema smetnji da Osnovni sud u Podgorici u ponovnom postupku opet poništi kao nezakonitu odluku o razrješenju Irene Radović sa dužnosti viceguvernera – poručili su Gazivoda i Rodić.

Najčitanije danas

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"