Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Stojanović prećutao ženinu firmu * Potjernica za aktivistom DPS-a * Povratkom Fronta završena priča o vanrednim izborima * Presudiće Mikov glas * Stojanović prećutao ženinu firmu * Supermen * Krnja demokratija
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 07-12-2017

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Vesna Medenica, predsjednica Vrhovnog suda:
– Može li sudija sa platom od 650 eura da sačuva moralnost? Ne može.

Vic Dana :)

Hronologija braka:
Prve tri godine on govori, a ona sluša.
Sledeće tri godine ona govori, a on sluša.
Od sedme godine braka oni govore a komšije slušaju.
Na kraju oni govore, a sudija se krsti.

Uđe kauboj Džo u kafanu i za šankom ugleda barsku damu, a oko nje četvoricu kauboja. Gleda on, gleda, pa odjednom trgne pištolj, ubije četvoricu kauboja i zatim priđe barskoj dami i kaže:
– Kako to da tako lijepa dama stoji ovdje sasvim sama?

Trinaest polaznika policijske škole polagali za radno mjesto policajca i skupila se komisija. Stali oni u red, kad će komisija prvom od 13:
Daj nam ti reci jednu marku auta.
Ovaj prvi kao iz topa kaže JAGUAR, a ovaj drugi nije odmah shvatio pa kaže FEBRUAR. Treći MART, i tako oni svi redom, a ovaj dvanaesti kaže DECEMBAR. Trinaesti sav se izgubio, gleda u komisiju i sav drhti pa pruži ruku komisiji i kaže:
– Srećna Nova godina!Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Kultura KNJIGA RADOVANA RADOVIĆA ,,BISTRIČKI METEORI” PROMOVISANA U KMS U PODGORICI Neumorni inženjer stiha
Knji­ga po­e­zi­je ,,Bi­strič­ki me­te­o­ri” ha­dži Ra­do­va­na M. Ra­do­vi­ća, pro­mo­vi­sa­na je pred broj­nom pu­bli­kom u knji­ža­ri Ma­ti­ce srp­ske – Dru­štva čla­no­va u Cr­noj Go­ri, u Pod­go­ri­ci.
– Po­e­zi­ja je eho ne­be­sa ko­ji obo­ga­ću­je ze­mlju, a sva­ka knji­ga pred­sta­vlja po je­dan me­te­or, kao što je i ovaj bi­strič­ki. Lju­bav pre­ma za­vi­ča­ju pre­o­vla­da­va u po­e­zi­ji ha­dži Ra­do­va­na Ra­do­vi­ća. Iako je po stru­ci in­že­njer, on je i in­že­njer sti­ha pri­je sve­ga. On je svo­ju po­e­zi­ju po­naj­vi­še fun­di­rao na lju­ba­vi, a nje­go­va ri­ječ se za­vr­ša­va na­dom – ka­zao je, iz­me­đu osta­log, pro­to­je­rej mr Pre­drag Šće­pa­no­vić, ko­ji je i bla­go­slo­vio skup. On je do­dao da autor knji­ge od­sa­nja­va san o lje­po­ti i za­vi­ča­ju, te da će sva­ko ko pro­či­ta ovu knji­gu bi­ti du­hov­no bo­ga­ti­ji.
Knji­žev­nik i knji­žev­ni kri­ti­čar mr Slo­bo­dan M. Ču­ro­vić iz­re­kao je po­zi­tiv­ne ocje­ne o ovom Ra­do­vi­će­vom dje­lu. On je is­ta­kao da nas u uvo­du ove knji­ge ,,lir­ski su­bje­kat vje­šti­nom za­vo­đe­nja od­vo­di tra­ga­nju za pje­snič­kom isti­nom”.
– Kroz ne­ko­li­ko ci­klu­sa, vi­zu­el­nih i re­kvi­jem­skih, Ra­do­vić je ome­te­o­rio svo­ju pje­snič­ku sli­ku, dao joj mno­go­di­men­zi­o­nal­nost, jer i ta­mo gdje je pri­vid, tu je isti­no­ja­vlje, a sve Bo­gom po­sa­zna­to i po­zla­će­no. Ra­do­vić is­pje­va­va pje­sme pri­ja­te­lji­ma, po­sla­ni­ce ljud­sko­ja­vlja i do­bro­ja­vlja i ka­da kri­kom kroz Bi­strič­ko si­to či­stih kri­sta­la ,,sr­ce za­pi­šti”, to osta­je ot­me­no, ne­pot­ku­plji­vo tra­ja­nje – na­vo­di, iz­me­đu osta­log mr Slo­bo­dan Ču­ro­vić. on je do­dao da se autor knji­ge opet vra­ća ,,ki­ša­ma me­te­o­ra či­je je svje­tlo­sni­ce ro­đe­njem za­gri­zao”.
– Toj ma­gisjkoj pri­vlač­no­sti, tom usu­du, a što je po­e­zi­ja ne­go vje­či­to usu­di­šte, od lo­ših či­ta­ča i ne­mu­štih usa­na, pje­snik Ra­do­van Ra­do­vić da­je uni­ver­zal­nost, u sim­bo­li­ci, ne­pre­sta­nih tre­no­va, jer me­te­o­ri po­sta­ju sve­ljud­sko ko­na­či­šte i sa­sta­ja­li­šte – ri­je­či su Ču­ro­vi­ća.
Pri­kaz knji­žev­ni­ka Bla­go­te Ko­pri­vi­ce o knji­zi ,,Bi­strič­ki me­te­o­ri” pu­bli­ci je pro­či­tao glu­mac Sla­vi­ša Ču­ro­vić.
Go­sti ve­če­ri bi­li su pje­sni­ci Ni­ko­la Ne­ne­zić Ču­de­sni, ha­dži Lju­bi­sav Bje­lić Mo­rač­ki ko­ji je ujed­no bio i mo­de­ra­tor pro­gra­ma, kao i ha­dži Bo­go­ljub Bo­ban Ve­li­mi­ro­vić Pod­go­ri­ča­nin ko­ji je kao pri­kaz na Ra­do­vi­će­vu knji­gu pro­či­tao pje­smu ,,Blje­šta­vi bo­li­di”. U mu­zič­kom di­je­lu pro­gra­ma na­stu­pi­li su har­mo­ni­kaš Bal­ša Bu­ga­rin i na­rod­ni gu­slar Želj­ko Bu­ga­rin ko­ji je iz­veo pje­smu ,,Haj­duk Velj­ko”, auto­ra ha­dži Ra­do­va­na Ra­do­vi­ća.
Glu­mac Goj­ko Bur­za­no­vić, pr­vak Cr­no­gor­skog na­rod­nog po­zo­ri­šta ka­zi­vao je dio iz Nje­go­še­ve ,,Lu­če”, što je po­zdra­vlje­no bur­nim apla­u­zom.
Autor knji­ge ,,Bi­strič­ki me­te­o­ri”, ha­dži Ra­do­van M. Ra­do­vić, go­vo­rio je o in­spi­ra­ci­ji u ko­joj je naj­do­mi­nant­ni­ji mo­tiv ustva­ri ka­men nje­go­vog za­vi­ča­ja ko­me se kroz po­e­zi­ju u sti­ho­vi­ma stal­no i vra­ća, pri­sje­ća­ju­ći se dje­tinj­stva i ne­kog bo­ljeg vre­me­na. On je i ka­zi­vao sti­ho­ve iz naj­no­vi­je zbir­ke, što je pu­bli­ka po­zdra­vi­la sna­žnim apla­u­zom.
A.Ć.

Uslovi korišćenja

Svako neovlašćeno korišćenje sadržaja portala "Dan on-line" je kažnjivo i vlasnik prava shodno Zakonu o autorskim i srodnim pravima ima pravo na zaštitu od istog kao i na naknadu štete prouzrokovane takvim radnjama.

Podaci, tekstovi, fotografije i informacije objavljene na ovom portalu mogu se koristiti isključivo u lične i nekomercijalne svrhe.
Zabranjeno je svako modifikovanje, kopiranje, štampanje, javno prikazivanje i reprodukovanje, distribuiranje ili na drugi način javno objavljivanje informacija sa ovog portala u komercijalne svrhe, bez pisane saglasnosti "Jumedia mont" d.o.o..

Prenošenje sadržaja portala "Dan-online" dozvoljeno je uz prethodno pribavljeno odobrenje vlasnika prava, uz obavezno navođenje izvora ili linkovanje izvornog sadržaja portala "Dan on-line".

Najčitanije danas

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"