Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Saslušaće Golubovića, Lazovića, Koprivicu i Katnića * Odbačene 53 prijave za izbornu krađu * Klikovac preuranjeno odbacila prijavu protiv Brajovića * Fond PIO da odgovori gdje je otišlo 5,8 miliona * Saslušaće Golubovića, Lazovića, Koprivicu i Katnića * Pismo podrške * Pravni sporazum
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 21-08-2018

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
BORIS RAONIĆ, ČELNIK GRAĐANSKE ALIJANSE:
Atmosfera na poslednjim izborima nije bila demokratska.

Vic Dana :)

N/AArhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Politika DINA BAJRAMSPAHIĆ O VOĐENJU PREGOVORA SA EVROPSKOM UNIJOM
Ne daju dokumenta nevladinom sektoru
Bajramspahić Ne daju dokumenta nevladinom sektoru
Pred­stav­ni­ca In­sti­tu­ta „Al­ter­na­ti­va” Di­na Baj­ram­spa­hić is­ta­kla je da je od enorm­ne va­žno­sti za cr­no­gor­ske gra­đa­ne da se pro­ces pre­go­vo­ra o pri­stu­pa­nju EU u naj­ve­ćoj mo­gu­ćoj mje­ri is­ko­ri­sti za su­štin­ske re­for­me, a ne za po­vr­šne pro­mje­ne. Ona po­o­štra­va­nje uslo­va vi­di kao ne­što po­zi­tiv­no za Cr­nu Go­ru.
– Ako nas ne­če­mu uči is­ku­stvo ze­ma­lja ko­je su se pri­dru­ži­le EU u ne­ko­li­ko po­sled­njih ta­la­sa pro­ši­re­nja to je da na­kon pri­dru­ži­va­nja do­la­zi da za­mo­ra i za­si­će­nja po­li­tič­kih eli­ta i ad­mi­ni­stra­ci­je, ko­je on­da ima­ju mno­go ma­nje slu­ha za de­mo­krat­ske stan­dar­de. Re­for­me tre­ba da do­ve­du do to­ga da je no­vi na­čin funk­ci­o­ni­sa­nja in­sti­tu­ci­ja no­vo „pri­rod­no“ sta­nje, a ne is­for­si­ra­no po­stu­pa­nje za sta­ti­sti­ku Evrop­ske ko­mi­si­je. A od ta­kvog funk­ci­o­ni­sa­nja i vla­da­vi­ne za­ko­na još smo da­le­ko –ka­za­la je Baj­ram­spa­hi­će­va za ča­so­pis „Euro­kaz”.
Po nje­nom su­du, uče­šće ci­vil­nog dru­štva u rad­nim gru­pa­ma je u naj­ve­ćoj mo­gu­ćoj mje­ri obe­smi­šlje­no.
– Na pri­mjer, u Rad­noj gru­pi za pre­go­va­rač­ko po­gla­vlje 23, či­ja sam ja član, ci­je­li pro­ces je sve­den na pu­ko štri­ki­ra­nje re­a­li­zo­va­nog–ne­re­a­li­zo­va­nog, bez ana­li­ze pro­ble­ma u da­tim obla­sti­ma. Čla­no­vi iz NVO ne­ma­ju čak ni pri­stup re­le­vant­nim do­ku­men­ti­ma. Zbog to­ga sam u ime In­sti­tu­ta „Al­ter­na­ti­va” na sa­stan­ku sa glav­nim pre­go­va­ra­čem upu­ti­la če­ti­ri za­htje­va za na­red­nu fa­zu, na osno­vu ko­jih će­mo ci­je­ni­ti da li po­sto­ji stvar­na sprem­nost da se NVO sek­to­ru pru­že uslo­vi za da­va­nje do­pri­no­sa pre­go­vo­ri­ma – is­ta­kla je Baj­ram­spa­hi­će­va.
Ka­ko je ob­ja­sni­la, ra­di se o ini­ci­ja­ti­vi da se za­poč­ne rad na re­vi­zi­ji ak­ci­o­nih pla­no­va za po­gla­vlja 23 i 24 jer se re­a­li­za­ci­jom pre­o­sta­lih ak­tiv­no­sti ne­će po­sti­ći pri­vre­me­na mje­ri­la u tim po­gla­vlji­ma.
– Ovaj pred­log je IA pr­vi put dao još pri­je go­di­nu da­na i bes­po­treb­no je iz­gu­blje­no vri­je­me na tap­ka­nju u mje­stu. Po­treb­no je ob­ja­vi­ti di­na­mič­ki plan ra­da na pri­vre­me­nim i za­vr­šnim mje­ri­li­ma pre­go­va­rač­kih po­gla­vlja Cr­ne Go­re sa EU i ob­ja­vi­ti za­pi­sni­ke sa svih sa­sta­na­ka svih rad­nih gru­pa za pre­go­va­rač­ka po­gla­vlja. Pre­go­va­rač­ka struk­tu­ra tre­ba da po­ka­že vi­še flek­si­bil­no­sti za sa­rad­nju, a ma­nje for­ma­li­zma, te da us­po­sta­vi još je­dan, do­dat­ni me­ha­ni­zam uče­šća NVO u rad­nim gru­pa­ma za pre­go­vo­re, u svoj­stvu po­sma­tra­ča, a ne pu­no­prav­nog čla­na – sma­tra Baj­ram­spa­hi­će­va.
Ona je uka­za­la da u Rad­noj gru­pi za po­gla­vlje 24 tre­nut­no ne­ma ni­jed­nog pred­stav­ni­ka NVO, a „vi­še je or­ga­ni­za­ci­ja ko­je bi po po­tre­bi mo­gle da­ti do­pri­nos od­re­đe­nim pi­ta­nji­ma ob­u­hva­će­nim tim po­gla­vljem”.
M.V.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Uslovi korišćenja

Svako neovlašćeno korišćenje sadržaja štampanog i on-line izdanja Dana kažnjivo je i vlasnik prava shodno Zakonu o autorskim i srodnim pravima ima pravo na zaštitu od istog, kao i na naknadu štete prouzrokovane takvim radnjama. Zabranjeno je svako objavljivanje, modifikovanje, kopiranje, štampanje, reprodukovanje, distribuiranje ili na drugi način javno prikazivanje podataka, tekstova, fotografija i informacija iz naših izdanja, bez pisane saglasnosti Jumedia Mont doo.

MARKETING
loading...
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za lokalne i parlamentarne izbore koji će biti održani 30.08.2020.godine.

Lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Parlmentarni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Parlamentarni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"