Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Roganović osumnjičen za lažne dojave * Damjanović: Neću vratiti mandat SNP: Ne valja mu partija, ali valjaju mandat i Prva banka * Cetinjanin ranjen u vrat * Čudotvorac sabrao hiljade vjernika * Mlađi smo nego što smo mislili * Roganović osumnjičen za lažne dojave * Krst Svetog Jovana Vladimira štiti Crnu Goru
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 13-05-2017

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Miloš Konatar, potpredsjednik URA :
Ni nakon dvije godine gradnje nemamo nijedan metar autoputa. Svaki treći euro u budžetu je pozajmljen, a tek nas čeka zaduživanje za autoput jer je dosad povučeno 200 miliona eura.

Vic Dana :)

Potrošnja
Prodavac automobila objašnjava plavuši:
- Ovaj automobil troši u gradu 8 litara, a na otvorenom troši 6 litara.
Ova ga iznenađeno upita:
- Molim Vas, pa kako auto zna da li je u gradu ?!

Fata: Šta bi ti, bolan, volio da sam ja?Mujo: Kalendar.Fata: Što, je l‘ da me gledaš svaki dan?Mujo: Ne, nego da te mijenjam svake godine!

Sjedi baba u autobusu preko puta nekog momka. On žvaće žvaku, a baba će: - Džabe ti meni pričaš, sinko, ja tebe ništa ne čujem..Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Povodi BRANKA BOŠNJAK OPTUŽILA UCG I MINISTARSTVO PROSVJETE DA MIJENJAJU ZAKONE NA ŠTETU OBRAZOVANJA
Agencija za kvalitet biće partijsko tijelo
Bošnjak Agencija za kvalitet biće partijsko tijelo Ministarstvo prosvjete je odlučilo da omogući lakše licenciranje privatnih fakulteta, pa će prema novom propisu za podnošenje zahtjeva za osnivanje biti dovoljno da ustanova ima 20 odsto stalno zaposlenih, ističe Branka Bošnjak
Pro­fe­sor i po­sla­nik De­mo­krat­skog fron­ta Bran­ka Bo­šnjak ka­za­la je da su Uni­ver­zi­tet Cr­ne Go­re (UCG) i Mi­ni­star­stvo pro­svje­te od­bi­li da pri­hva­te pred­lo­ge dr­žav­nih fa­kul­te­ta za iz­mje­nu Za­ko­na o vi­so­kom obra­zo­va­nju i da je ta in­sti­tu­ci­ja osta­la pod blo­ka­dom rek­tor­ke Rad­mi­le Voj­vo­dić. Ona je upo­zo­ri­la da je iz­mje­na osam za­ko­na, po­čev od Za­ko­na o vi­so­kom obra­zo­va­nju, ura­đe­na po mje­ri par­tij­skih in­te­re­sa i po­je­di­na­ca, a ne dru­štva i una­pre­đe­nja obra­zo­va­nja, ko­je ni­kad ni­je bi­lo go­re.
– Za­ko­nom o vi­so­kom obra­zovanju pred­vi­đe­no je osni­va­nje Agen­ci­je za kva­li­tet stu­di­ja, ko­ja će ra­di­ti pod nad­zo­rom Mi­ni­star­stva pro­svje­te i ne­će bi­ti ne­za­vi­sno. Po­no­vo će taj re­sor da go­mi­la i za­po­šlja­va ad­mi­ni­stra­ci­ju iz par­tij­skih in­tre­sa, a kva­li­tet na fa­kul­te­ti­ma će da stag­ni­ra. Po­red to­ga od­u­zi­ma­ju se nad­le­žno­sti Sa­vje­tu za vi­so­ko obra­zo­va­nje, ko­je će da ime­nu­je Skup­šti­na. Mi­ni­star­stvo pro­svje­te se u za­ko­nu od­lu­či­lo da omo­gu­ći olak­ša­no li­cen­ci­ra­nje pri­vat­nih fa­kul­te­ta i pro­gra­ma, pa će pre­ma no­vom pro­pi­su za pod­no­še­nje za­htje­va za osni­va­nje bi­ti do­volj­no da usta­no­va ima 20 od­sto stal­no za­po­sle­nih, umje­sto sa­da­šnje tre­ći­ne. Osta­lo je rje­še­nje da rek­to­ra bi­ra Uprav­ni od­bor, ko­ji je in­sta­li­ran iz vr­ha vla­sti i ne do­zvo­lja­va se ak­dem­skoj za­jed­ni­ci da uče­stvu­je. Vi­di­mo da rek­tor mo­že bi­ti ime­no­van bez na­uč­nih zva­nja, što je ne­za­bi­lje­že­no u vi­so­kom obra­zo­va­nju u Evro­pi, is­ti­če Bo­šnjak.
Ona ka­že da je neo­p­hod­no vra­ti­ti pri­jem­ni is­pit za upis na državne fa­kul­te­te, ka­ko bi stu­di­ra­li sa­mo naj­bo­lji sred­njo­škol­ci.
– Iz­ra­ža­vam sum­nju pre­ma na­ja­vlje­nom rje­še­nju da 20 od­sto na­sta­ve bu­de prak­sa, jer mi ne­ma­mo privredu i ne znam gdje će stu­den­ti ići da uče. Bo­jim se da će do­ći do im­pro­vi­za­ci­je, jer či­ta­va dr­ža­va ta­ko funk­ci­o­ni­še i da će­mo ima­ti sa­mo da stu­den­ti obez­bi­je­de pot­pi­se u od­re­đe­nim fir­ma­ma i ne do­bi­ju ni­ka­kvo zna­nje. Ni­je sprov­de­na ana­li­za obra­zov­nog si­ste­ma i prak­tič­no bez jav­ne ras­pra­ve mi­je­nja­ju naj­va­žni­je pro­pi­se u si­ste­mu, što mo­že do­ve­sti do du­go­traj­nih po­sle­di­ca po uče­ni­ke i stu­den­te, re­kla je Bo­šnjak.
Ona ob­ja­šnja­va da je ve­li­ki pro­blem to što je Op­štim za­ko­nom o obra­zo­va­nju ostao pro­pis po ko­me mi­ni­star pro­svje­te ime­nu­je i ra­zr­je­ša­va di­rek­to­re ško­la.D.B.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Uslovi korišćenja

Svako neovlašćeno korišćenje sadržaja štampanog i on-line izdanja Dana kažnjivo je i vlasnik prava shodno Zakonu o autorskim i srodnim pravima ima pravo na zaštitu od istog, kao i na naknadu štete prouzrokovane takvim radnjama. Zabranjeno je svako objavljivanje, modifikovanje, kopiranje, štampanje, reprodukovanje, distribuiranje ili na drugi način javno prikazivanje podataka, tekstova, fotografija i informacija iz naših izdanja, bez pisane saglasnosti Jumedia Mont doo.

MARKETING
loading...
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"