Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Roganović osumnjičen za lažne dojave * Damjanović: Neću vratiti mandat SNP: Ne valja mu partija, ali valjaju mandat i Prva banka * Cetinjanin ranjen u vrat * Čudotvorac sabrao hiljade vjernika * Mlađi smo nego što smo mislili * Roganović osumnjičen za lažne dojave * Krst Svetog Jovana Vladimira štiti Crnu Goru
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 13-05-2017

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Miloš Konatar, potpredsjednik URA :
Ni nakon dvije godine gradnje nemamo nijedan metar autoputa. Svaki treći euro u budžetu je pozajmljen, a tek nas čeka zaduživanje za autoput jer je dosad povučeno 200 miliona eura.

Vic Dana :)

Potrošnja
Prodavac automobila objašnjava plavuši:
- Ovaj automobil troši u gradu 8 litara, a na otvorenom troši 6 litara.
Ova ga iznenađeno upita:
- Molim Vas, pa kako auto zna da li je u gradu ?!

Fata: Šta bi ti, bolan, volio da sam ja?Mujo: Kalendar.Fata: Što, je l‘ da me gledaš svaki dan?Mujo: Ne, nego da te mijenjam svake godine!

Sjedi baba u autobusu preko puta nekog momka. On žvaće žvaku, a baba će: - Džabe ti meni pričaš, sinko, ja tebe ništa ne čujem..Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Povodi SINDIKAT PROSVJETE ZBOG IZMJENE ZAKONA ODRŽAO SASTANAK SA MINISTROM Šehovića upozorili da neće dozvoliti otpuštanja
Sin­di­kat pro­svje­te Cr­ne Go­pre (SPCG) upo­zo­rio je mi­ni­stra pro­svje­te Da­mi­ra Še­ho­vi­ća da ne­će do­zvo­li­ti da zbog re­du­ko­va­nja na­stav­nih pro­gra­ma i sma­nje­nja fon­da ča­so­va na­stav­ni­ci osta­nu bez nor­me i po­sla. Pred­sjed­nik Sin­di­ka­ta Zvon­ko Pa­vi­će­vić sa­op­štio je da su u če­tvr­tak odr­ža­li sa­sta­nak sa Še­ho­vi­ćem zbog iz­mje­ne se­ta za­ko­na iz obra­zo­va­nja i iz­lo­ži­li pri­mjed­be na na­čin do­no­še­nja za­ko­na i na po­je­di­na za­kon­ska rje­še­nja u na­cr­ti­ma se­ta za­ko­na.
– Sma­tra­mo da je dat ve­o­ma kra­tak rok, ima­ju­ći u vi­du da je plan da se za­ko­ni pri­mje­nju­ju od 1. sep­tem­bra, od­no­sno od na­red­ne škol­ske go­di­ne. Pre­ma mi­šlje­nju SPCG, tre­ba­lo je pri­je ula­ska u pro­ces iz­mje­na i do­pu­na za­ko­na pri­stu­pi­ti ana­li­zi i uklju­či­va­nju struč­ne jav­no­sti, što bi ujed­no za­ko­ne uči­ni­lo pri­mjen­lji­vi­jim i pri­hva­tlji­vi­jim. Še­ho­vić je upo­znat sa pri­mjed­ba­ma na iz­mje­ne i do­pu­ne se­ta za­ko­na ko­je su upu­ti­li za­po­sle­ni, a ti­ču se na­stav­nih pla­no­va i pro­gra­ma, kao i uma­nje­nja nor­me za­po­sle­ni­ma. Po­sto­ji oprav­da­ni strah kod sin­di­ka­ta i ko­le­ga u uči­o­ni­ca­ma da će od­re­đe­ni broj njih osta­ti bez nor­me i sa­mim tim bi­će pro­gla­še­ni teh­no­lo­škim vi­škom, is­ti­če Pa­vi­će­vić.
Ob­ja­šnja­va da su ključ­ni za­htje­vi Sin­di­ka­ta pro­svje­te stva­ra­nje kva­li­tet­ni­jeg obra­zov­nog si­ste­ma, de­cen­tra­li­za­ci­ja i de­po­li­ti­za­ci­ja, po­seb­no or­ga­na ru­ko­vo­đe­nja u vas­pit­no-obra­zov­nim usta­no­va­ma, od­no­sno na­či­na iz­bo­ra di­rek­to­ra i sa­stav i struk­tu­ra škol­skih od­bo­ra.
– To bi pod­ra­zu­mi­je­va­lo da škol­ski od­bo­ri bi­ra­ju di­rek­to­re, a da na ta­kvu od­lu­ku sa­gla­snost da­je re­sor­ni mi­ni­star. Što se ti­če škol­skih od­bo­ra, nji­hov sa­stav bi pa­ri­tet­no či­ni­li za­po­sle­ni, pred­stav­ni­ci mi­ni­star­stva i pred­stav­ni­ci ro­di­te­lja. Iako je ak­ce­nat re­for­me sta­vljen na struč­no obra­zo­va­nje, na­stav­ni pla­no­vi i pro­gra­mi ni­je­su još uvi­jek pred­lo­že­ni od stra­ne Za­vo­da za škol­stvo i Cen­tra za struč­no obra­zo­va­nje, a sa­mim tim ni­je ih usvo­jio Na­ci­o­nal­ni sa­vjet za obra­zo­va­nje. Na sa­stan­ku je mi­ni­star Še­ho­vić po­no­vio tvrd­nju da ne­će bi­ti zna­čaj­nih pro­ble­ma u ve­zi sa pri­mje­nom ovih za­ko­na, tj. mo­že bi­ti mi­ni­mal­nih po­te­ško­ća ve­za­nih za nor­mu i do­pu­ne ča­so­va ko­le­ga­ma u osnov­nim ško­la­ma, ko­je se mo­gu ri­je­ši­ti unu­tra­šnjom pre­ra­spo­dje­lom u okvi­ru si­ste­ma. Do­go­vo­re­no je da na­kon za­vr­šet­ka jav­ne ras­pra­ve o se­tu za­ko­na i ana­li­ze do­sta­vlje­nih pred­lo­ga za iz­mje­ne i do­pu­ne, rad­ne gru­pe po­no­vo odr­že sa­stan­ke na ko­ji­ma bi po­ku­ša­li da sve pred­lo­ge i su­ge­sti­je iz jav­ne ras­pra­ve for­ma­li­zu­ju, ka­že Pa­vi­će­vić.D.B.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Uslovi korišćenja

Svako neovlašćeno korišćenje sadržaja štampanog i on-line izdanja Dana kažnjivo je i vlasnik prava shodno Zakonu o autorskim i srodnim pravima ima pravo na zaštitu od istog, kao i na naknadu štete prouzrokovane takvim radnjama. Zabranjeno je svako objavljivanje, modifikovanje, kopiranje, štampanje, reprodukovanje, distribuiranje ili na drugi način javno prikazivanje podataka, tekstova, fotografija i informacija iz naših izdanja, bez pisane saglasnosti Jumedia Mont doo.

MARKETING
loading...
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"