Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Stojanović prećutao ženinu firmu * Potjernica za aktivistom DPS-a * Povratkom Fronta završena priča o vanrednim izborima * Presudiće Mikov glas * Stojanović prećutao ženinu firmu * Supermen * Krnja demokratija
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 07-12-2017

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Vesna Medenica, predsjednica Vrhovnog suda:
– Može li sudija sa platom od 650 eura da sačuva moralnost? Ne može.

Vic Dana :)

Hronologija braka:
Prve tri godine on govori, a ona sluša.
Sledeće tri godine ona govori, a on sluša.
Od sedme godine braka oni govore a komšije slušaju.
Na kraju oni govore, a sudija se krsti.

Uđe kauboj Džo u kafanu i za šankom ugleda barsku damu, a oko nje četvoricu kauboja. Gleda on, gleda, pa odjednom trgne pištolj, ubije četvoricu kauboja i zatim priđe barskoj dami i kaže:
– Kako to da tako lijepa dama stoji ovdje sasvim sama?

Trinaest polaznika policijske škole polagali za radno mjesto policajca i skupila se komisija. Stali oni u red, kad će komisija prvom od 13:
Daj nam ti reci jednu marku auta.
Ovaj prvi kao iz topa kaže JAGUAR, a ovaj drugi nije odmah shvatio pa kaže FEBRUAR. Treći MART, i tako oni svi redom, a ovaj dvanaesti kaže DECEMBAR. Trinaesti sav se izgubio, gleda u komisiju i sav drhti pa pruži ruku komisiji i kaže:
– Srećna Nova godina!Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Povodi - datum: 2017-12-06 NSA TRAŽI RJEŠENJE PROBLEMA U OŠ „MAHMUT LEKIĆ”
Đaci da uče na albanskom
Protest osnovaca (arhivski snimak) Đaci da uče na albanskom
Na­ci­o­nal­ni sa­vjet Al­ba­na­ca (NSA) u Cr­noj Go­ri iz­ra­ža­va za­bri­nu­tost zbog ne­is­pu­nja­va­nja uslo­va za obra­zo­va­nje uče­ni­ka na al­ban­skom je­zi­ku u OŠ „Mah­mut Le­kić“ u Tu­zi­ma, ko­ji boj­ko­tu­ju dio na­sta­ve zbog tog pro­ble­ma.
Iz NSA su is­ta­kli da se na taj na­čin kr­še pra­va ško­lo­va­nja na ma­ter­njem – al­ban­skom je­zi­ku iz ne­ko­li­ko na­stav­nih pred­me­ta. Sa­vjet ro­di­te­lja uče­ni­ka OŠ „Mah­mut Le­kić” na­ja­vio je tu­žbu pro­tiv Mi­ni­star­stva pr­o­svje­te uko­li­ko se dje­ci ne omo­gu­će uslo­vi da sve pred­me­te uče na al­ban­skom je­zi­ku.
– NSA ci­je­ni da je stvo­re­na si­tu­a­ci­ja po­sle­di­ca po­li­ti­zo­va­nja obra­zov­nog si­ste­ma i ne­ga­ran­to­va­nja pra­va cje­lo­vi­tog ško­lo­va­nja na ma­ter­njem je­zi­ku, zbog če­ga smo u kon­ti­nu­i­te­tu od Mi­ni­star­stva pro­svje­te pi­sa­nim pu­tem, ili pri su­sre­ti­ma sa pred­stav­ni­ci­ma tog re­so­ra, zah­ti­je­va­li rje­ša­va­nje ovog pro­ble­ma. Pod­sje­ća­mo ovom pri­li­kom da je JU OŠ „Mah­mut Le­kić“ u Tu­zi­ma sa­mo je­dan od pri­mje­ra gdje se uče­ni­ci­ma al­ban­ske na­ci­o­nal­no­sti po­ri­če pra­vo cje­lo­vi­tog ško­lo­va­nja na ma­ter­njem je­zi­ku, te da ta­kvih pri­mje­ra ima i u ne­kim dru­gim ško­la­ma na al­ban­skom je­zi­ku u Cr­noj Go­ri. NSA pod­sje­ća da je pra­vo ško­lo­va­nja na ma­ter­njem je­zi­ku jed­no od osnov­nih za­ga­ran­to­va­nih pra­va, ba­zi­ra­nih na me­đu­na­rod­nim kon­ven­ci­ja­ma, Usta­vu Cr­ne Go­re i Op­štem za­ko­nu o obra­zo­va­nju. Zbog go­re na­ve­de­nog, NSA po­zi­va Mi­ni­star­stvo pro­svje­te i upra­vu OŠ „Mah­mut Le­kić“ da hit­no pre­du­zmu sve po­treb­ne mje­re ka­ko bi ko­nač­no ri­je­ši­li stvo­re­nu si­tu­a­ci­ju – na­vo­di se u sa­op­šte­nju.D.B.

Najčitanije danas

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"