Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Brano dolazio na dan izbora * Ćalović žrtva prljave kampanje, podrška Komisiji za novinare * Smrtna kazna za ubistvo u Baru * U šest preduzeća zaradili 133 hiljade eura * Brano dolazio na dan izbora * Dron pao na Obaminu rezidenciju * Kijev proglasio vanredno stanje
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 27-01-2015

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Koča Pavlović, poslanik PzP-a:
Keljmendi je više puta javno potvrdio da je finansijski pomagao političke projekte Mila Đukanovića.

Vic Dana :)

N/AArhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

 
Regioni OPŠTINA I POLIMSKI MUZEJ VRŠE PRIPREME ZA ZAŠTITU KOMPLEKSA NA BRDU IZNAD BERANA
Jasikovac pretvaraju u centar kulturnog života
Spomen kompleks Jasikovac Jasikovac pretvaraju u centar kulturnog života Polimski muzej je sproveo sva neophodna geodetska snimanja i obezbijedio geodetske podloge na osnovu kojih su započeta arhitektonska snimanja postojećeg stanja kompleksa i ostaje da Uprava za zaštitu kulturnih dobara Crne Gore formira stručni tim koji će uraditi elaborat o snimanju postojećeg stanja i dati ocjenu o kulturnom dobru
BE­RA­NE – Me­đu zna­me­ni­to­sti­ma Be­ra­na iz­dva­ja se i spo­men-kom­pleks na br­du Ja­si­ko­vac, gdje se iz­dva­ja spo­me­nik „Slo­bo­de“, vi­sok 18 me­ta­ra. Spo­me­nik je po­dig­nut na mje­stu gdje su 17. ju­la 1941. go­di­ne nje­mač­ki oku­pa­to­ri stri­je­lja­li de­vet be­ran­skih ro­do­lju­ba. Na osno­vu pro­jek­ta ko­jeg je ura­dio po­zna­ti ar­hi­tek­ta Bog­dan Bog­da­no­vić spo­me­nik je sa­gra­đen 1972. go­di­ne u ob­li­ku im­po­zant­ne ku­po­le. Spo­me­nik pred­sta­vlja sim­bol bor­be za oslo­bo­đe­nje ko­ja se vo­di­la u be­ran­skom kra­ju to­kom bal­kan­skih, Pr­vog i Dru­gog svjet­skog ra­ta. Okru­žen je sa 40 gra­nit­nih blo­ko­va na ko­ji­ma je sa pre­ko 10.000 slo­va is­pi­sa­na isto­ri­ja Po­li­mlja. Iz lo­kal­ne upra­ve sma­tra­ju da se Spo­men-kom­pleks „Ja­si­ko­vac“, ka­ko kul­tur­no-isto­rij­sko bla­go, mo­ra sa­ču­va­ti od da­ljeg pro­pa­da­nja na na­čin što će do­bi­ti kon­kret­nu na­mje­nu. Na­gla­si­li su da ovaj pro­stor mo­že da se pre­tvo­ri u cen­tar be­ran­skog kul­tur­nog ži­vo­ta. Sa ta­kvom kon­sta­ta­ci­jom sa­gla­sni su i u Po­lim­skom mu­ze­ju, is­ti­ču­ći da će ove go­di­ne odo­bre­na sred­stva od stra­ne Vla­de Cr­ne Go­re usmje­ri­ti ka za­šti­ti po­me­nu­tog spo­men-kom­plek­sa. Ar­he­o­log Pre­drag Lu­to­vac na­vo­di da je pla­nom pred­vi­đe­no da se ura­di kon­zer­va­tor­ski pro­je­kat kom­plek­sa i da se na osno­vu nje­ga spro­ve­du kon­zer­va­tor­ske mje­re na nje­go­vom užem di­je­lu.
-Po­što se ra­di o iz­u­zet­nom par­kov­skom kom­plek­su sma­tra­li smo da je neo­p­hod­no iz­vr­ši­ti nje­go­vu kom­plet­nu za­šti­tu. Uz to, ve­o­ma je va­žno od­re­di­ti bu­du­ću na­mje­nu kom­plek­sa. Pro­stor je iz­van­re­dan za or­ga­ni­zo­va­nje kul­tur­nih do­ga­đa­ja ko­ji se, ina­če, sva­ke go­di­ne odr­ža­va­ju u Be­ra­na­ma – na­gla­ša­va Lu­to­vac. On je is­ta­kao da je Po­lim­ski mu­zej pro­šle go­di­ne spro­veo sva neo­p­hod­na ge­o­det­ska sni­ma­nja i obez­bi­je­dio ge­o­det­ske pod­lo­ge na osno­vu ko­jih su za­po­če­ta ar­hi­tek­ton­ska sni­ma­nja po­sto­je­ćeg sta­nja kom­plek­sa.
- Usko­ro bi tre­bao da bu­de za­vr­šen kon­zer­va­tor­ski pro­je­kat na osno­vi ko­jeg će već u ma­ju Po­lim­ski mu­zej spro­ve­sti i kon­zer­va­tor­ske mje­re ka­ko bi se kom­pleks na Ja­si­kov­cu vra­tio u pr­vo­bit­no sta­nje. Na osno­vu pro­jek­ta u na­red­nim go­di­na­ma re­a­li­zo­va­će­mo sve po­treb­ne mje­re ka­ko bi stvo­ri­li neo­p­hod­ne pret­po­stav­ke da se ovaj kom­pleks pro­gla­si za kul­tur­no do­bro od na­ci­o­nal­nog zna­ča­ja. U tom ci­lju Po­lim­ski mu­zej je po­kre­nuo po­stu­pak za nje­go­vu ocje­nu. Osta­je da Upra­va za za­šti­tu kul­tur­nih do­ba­ra Cr­ne Go­re for­mi­ra struč­ni tim ko­ji će ura­di­ti ela­bo­rat o sni­ma­nju po­sto­je­ćeg sta­nja i da­ti ocje­nu o kul­tur­nom do­bru – is­ti­če Lu­to­vac. D.J.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Uslovi korišćenja

Svako neovlašćeno korišćenje sadržaja štampanog i on-line izdanja Dana kažnjivo je i vlasnik prava shodno Zakonu o autorskim i srodnim pravima ima pravo na zaštitu od istog, kao i na naknadu štete prouzrokovane takvim radnjama. Zabranjeno je svako objavljivanje, modifikovanje, kopiranje, štampanje, reprodukovanje, distribuiranje ili na drugi način javno prikazivanje podataka, tekstova, fotografija i informacija iz naših izdanja, bez pisane saglasnosti Jumedia Mont doo.

MARKETING
loading...
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"