/ Нова плочица са називом улице
13/05/2021 u 06:47 h
Dan.Dan.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Име ће ускоро добити 133 улице у Херцег Новом

У реализацију иницијативе су се укључиле све мјесне заједнице и грађани који су давали предлоге. Фокус је стављен на густо насељена подручја: Суторину, Поде, Кумбор, Ђеновиће, Баошиће, Бијелу и Каменаре

ХЕРЦЕГ НОВИ – Вишедеценијски проблем житеља херцегновске ривијере, Суторине, дијела Игала, насеља Топла 3 и Пода, који усљед непостојања назива улица у којима живе нису успијевали нити да на вријеме добију пошту нити да објасне колима Хитне помоћи гдје се налазе, ускоро би требало да буде ријешен.
Одлука о одређивању назива улица, тргова и насеља је усвојена на сједници локалног парламента 29. јануара 2020.године, али да би била пуноснажна и да би 133 улице добиле називе, а куће плочице с бројевима неопходна је сагласност ресорног министарства, за коју у локалној управи не сумњају да ће стићи.

image
Весна Самарџић

Весна Самарџић, потпредсједница општине и секретар за локалну самоуправу, очекује да ће све бити окончано на вријеме и да ће успјети да заокруже обиман посао који су започели још у јуну 2018. године.
-Ми смо још тада од свих мјесних заједница тражили да доставе предлоге за називе улица. Грађани су прихватили иницијативу са задовољством и исказали су велику жељу да помогну јер сматрају да непостојање назива улица ствара велике проблеме, како за њих, тако и за органе локалне и државне управе у достављању службених аката. Сматрам да је одлука квалитетна, јер је обухватила све сегменте, оцијенила је Самарџић.
Наредни корак биће спровођење одлуке на терену, односно организација даљег посла у смислу обиљежавања улица и кућних бројева.
Објаснила је да је од 133 улице 17 добило привремена рјешења.
-Ријеч је о улицама за које су дати предлози по истакнутим личностима и у овом моменту су оне добиле привремене називе нпр. Прва бијељанска, Друга бијељанска, Прва баошићка, Друга баошићка итд. Министарство културе даје сагласност. Даље иде програм подизања спомен обиљежја па онда појединачно за сваку која добије сагласност посебне одлуке на које се опет дају сагласности у Министарству културе и тек их онда усваја наша локална Скупштина општине. То је просто једна дуга процедура, али нама је био да се одважимо на тај први корак - казала је Самарџић.

Испоштовали и градове побратиме

- У Суторини, уз Јадранску магистралу, обично су давали називе Јадранска или Магистрални пут, или сличне, па имамо рецимо Осојска, па Ћеничка, Виноградска, Пресјечка, Херцеговачка, Лучићка, Томинска улица… Људи су се трудили, и то је добро. Такође смо неким називима испоштовали и одређене градове побратиме, тако да имамо, рецимо, Улицу Рибинску, Вишеградску улицу, затим Бокешки пут, Улица Кумборских рибара, Пут Ђиловића, Пут палог борца, па онда имамо у Ђеновићима Улицу Торта, Обалу Црвених морнара, Мирине, Степениште јединства, Улицу солидарности... У Баошићима имамо Прву баошићку, Улицу Младена Црногорчевића, Обалу рибара, Улицу камелија - казала је Самарџић.


У реализацију иницијативе су се укључиле све мјесне заједнице и грађани који су давали предлоге. Фокус је дат на густо насељена подручја: Суторину, Поде, Кумбор, Ђеновиће, Баошиће, Бијелу и Каменаре.
Бијела има највише знаменитих личности, па је сходно томе, највише предлога по њима: Обала Миливоја и Ане Злоковић, Улица Петра Желалића, Обала Петра Шеровића, дакле, све познате особе које су потекле или живјеле у Бијелој. У Баошићима су то: Улица Кирила Цвјетковића, Пјер Лоти, Мирослав Штумбергер. Луштица такође баштини лијепе предлоге, Пут капетана Петра Замбелића, Улица Весла, Улица Миришта, Улица Вељи камп...

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 22:40