/ - FOTO: CRVENI KRST CETINJE
15/07/2023 u 13:24 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Crveni krst Cetinje: Društvo po mjeri svih životnih dobi i različitosti

Više od 100 starijih lica i lica sa invaliditetom bilo je uključeno u brojne aktivnosti koje su podrazumijevale druženje, volontiranje i sticanje novih znanja i vještina

Tokom proteklih osam mjeseci, Crveni krst Cetinje je sprovodeći projekat „Uključenost ranjivih kategorija u društveni život kao polazna tačka ostvarivanja njihovih prava i potencijala“, značajno unaprijedio aktivnosti namjenjene starijim licima i licima sa invaliditetom u Prijestonici Cetinje.

- Više od 100 starijih lica i lica sa invaliditetom bilo je uključeno u brojne aktivnosti koje su podrazumijevale druženje, volontiranje i sticanje novih znanja i vještina. Osim uticaja na kvalitet života pojedinaca, projekat je doprinio i vidljivosti ciljne grupe, podstičući sve lokalne subjekte, koji se bave socijalnim politikama, na traženje dugotrajnog i održivog sistemskog odgovora na potrebe, očekivanja i izazove sa kojima se suočavaju starija i lica sa invaliditetom- navodi se u saopštenju.

Kao rezultat ostvarene interakcije i iskustva u radu sa ranjivim kategorijama proteklih mjeseci, nastala je i brošura „Položaj odraslih lica s invaliditetom i starijih u Crnoj Gori“, autorke Jelene Šofranac, u kojoj su posebno naglašene preporuke za unapređenje sistema socijalne zaštite za pomenute kategorije lica.

- Govoreći na završnoj konferenciji na kojoj je predstvljena brošura, sekretar Crvenog krsta Cetinje Božidar P. Drecun je istakao da će Crveni krst Cetinje nastaviti da razvija usluge i servise namjenjene ranjivim društvenim kategorijama jer izgradnja društva po mjeri svih životnih dobi i različitosti, mora otpočeti upravo onamo gdje je i najlakše identifikovati njihove probleme i potrebe – na lokalnom nivou- navodi se u saopštenju.

Projekat je podržan od strane Centra za građansko obrazovanje (CGO) u okviru programa „OCD u Crnoj Gori – od osnovnih usluga do oblikovanja politika – M’BASE“ koji finansira Evropska unija, a kofinansira Ministarsvo javne uprave.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 04:20