Momčilo Leković / - MOMčILO LEKOVIć
11/09/2023 u 11:51 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Leković: Gradi se privatan hotel na državnom zemljištu, opština na gubitku milion eura

Leković kaže da nema ništa protiv turističkog razvoja grada i pojedinaca koji investiraju, ali itekako ima protiv iskoršćavanja javnih resursa u privatne svrhe

Već neko vrijeme javnost zaokuplja informacija da je u planu rekonstrukcija nekadašnjeg poslovnog objekta "Simpo" odnosno njegova prenamjena u hotel sa četiri zvjezdice. Projektom je predviđe hotelski kompleks koji će imati galeriju i četiri sprata, te 47 smještajnih jedinica. Po informacijama sa kojima raspolažem za ovaj objekat nikada nije plaćena naknada za komunalno opremanje građevinskog zemljišta, pa će tako investitor za "džabe" dobiti struju, vodu i put, kazao je odbornik Demokrata u SO Bar Momčilo Leković.

- Ako uzmemo u obzir da je naknada za komunalno opremanje u prvoj zoni 126 eura, onda bi to značilo da će investitor na ukupnoj bruto površini od 3.936 m² biti oslobođen plaćanja 495.936 eura Opštini Bar -  navodi Leković.

image

Gradi se privatan hotel na državnom vlasništvu

- FOTO: DEMOKRATSKA CRNA GORA

Kako dodaje, ovo nije jedina povoljnost koju investitor dobija rekonstrukcijom.

Prema smjernicama iz UTU, postojeći objekti koji se rekontruišu ne obezbjeđuju nova parkirališta, jer je parkiranje riješeno na postojećim javnim parkiralištima, kaže Leković.

- To znači da će ovaj hotel koristiti javno parkiralište koje se nalazi iza zgrade Opštine Bar i koje već koristi pored Opštine još nekoliko institucija: Centar za socijalni rad, Osnovni sud, Poreska uprava, Uprava za katastar i državnu imovinu, Pošta, zbog čega je radnim danima gotovo nemoguće naći slobodno parking mjesto - ističe on.

Kako dodaje, investitor ne samo da će dobiti put, vodu, struju i besplatan parking, već će dobiti i besplatno zemljište, s obzirom da je vlasnik isključivo objekta koji se rekonstruiše odnosno čelične konstrukcije koja u osnovi ima 738 m². Zemljište na kojem se ovaj objekat nalazi (katastarska parcela 4991/1) dio je državnog zemljišta ukupne površine 32.488 m².

image

Gradi se privatan hotel na državnom vlasništvu

- FOTO: DEMOKRATSKA CRNA GORA
image

Gradi se privatan hotel na državnom vlasništvu

- FOTO: DEMOKRATSKA CRNA GORA

- Možda je upravo u tome namjera rekonstrukcije ove dotrajale, 43 godine stare čelične konstrukcije koja je te davne 1980. godine napravljena da posluži kao objekat privremene namjene nakon zemljotresa. Da nje nema, investitor bi morao (ukoliko bi želio da gradi) u svom vlasništvu imati barem 1500 m² zemljišnog posjeda, što bi značilo novi prihod za opštinu i državu u iznosu od cca 500 000 eura od prodaje - kaže Leković.

Prema negovim riječima, tako dolazimo do situacije da investitor koji je istaknuti funkcioner partije koja čini vlast u Baru rekonstruiše (gradi) hotel sa 4 zvjezdice na državnom zemljištu uz brojne olakšice odnosno povoljnosti.

- Pitam se da li je izgradnja hotela možda dio koalicionog sporazuma koji vladajuće stranke u Baru potpisaše prošle godine? U tom slučaju ovdje onda možemo govoriti o visokom stepenu korupcije - dodaje.

S druge strane, kako kaže,  Opština Bar nema svoj opštinski hotel kakav na primjer postoji u Herceg Novom, a koji joj je mogao biti značajan izvor prihoda tokom cijele godine.

- Momčilo Leković nema ništa protiv turističkog razvoja našeg grada i pojedinaca koji investiraju, da se odmah razumijemo, ali itekako ima protiv iskoršćavanja javnih resursa u privatne svrhe. Jer kada je potrebno graditi u javnom interesu, sredstava i mogućnosti nema, ali zato za privatan interes sve može i sve je dozvoljeno - zaključuje u saopštenju.

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. decembar 2023 12:33