Момчило Лековић / - Демократе
20/02/2022 u 12:01 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Лековић: Останак ДПС-а на власти у Бару коштаће грађане више од 10 милиона

У Основном суду у Бару по тужби Општине против „Сонубе Монтенегро“ доо вођен је спор ради исплате дуговног износа од 9.345.710,05 еура, из Уговора о међусобним правима и обавезама по основу накнаде за уређење грађевинског земљишта, наводи одборник Демократа

Подсјећам да су 2019. године на инсистирање предсједника Општине Бар на 12. сједници СО Бар, одборници власти усвојили Споразум о међусобним правима и обавезама за Маљевик Општине Бар и инвеститора - “Сонуба Монтенегро”. Руку за споразум подигли су 24 одборника ДПС, СД, Бирам Бар и БС. Оно што је тим споразумом између осталог договорено је и то да се Општина Бар одрекне 9,3 милиона еура са каматама, каже предсједник клуба одборника Демократа Бар Момчило Лековић.

- Наиме, у Основном суду у Бару по тужби Општине Бар против „Сонубе Монтенегро“ доо вођен је спор ради исплате дуговног износа од 9.345.710,05 еура, из Уговора о међусобним правима и обавезама по основу накнаде за уређење грађевинског земљишта. Основни суд у Бару, пресудом број 277/13 у цјелости је усвојио тужбени захтјев општине  и обавезао тужену страну да на име аконтације за накнаду за уређење грађевинског земљишта по ДУП-у „Маљевик“ – измјене и допуне исплати Општини Бар износ од 9.345.710,05 еура и то са каматом од падања у доцњу за сваку појединачну рату па до исплате како слиједи у пресуди. Ова Пресуда потврђена је пресудом Вишег суда у Подгорици од 17.12.2013. године а такође пресудом Врховног суда одбијена је као неоснована ревизија „Сонубе Монтенегро“ - наводи Лековић.

image
- Демократе

Лековић истиче да ова правоснажна, извршна, односно, коначна пресуда застаријева 2023. године, што значи да ће након тога Општина Бар и грађани Бара дефинитивно изгубити право на више од 10 милиона еура.

Наводи да све досадашње радње актуелне барске власти иду у прилог чињеници да актуелна барска власт нема намјеру да узме стечено право које јој судски и законски припада те да показују јасну намјеру да се заштити инвеститор који од 2007. године до данас на подручју Маљевика није урадио готово ништа, а чији је заступник (случајно или не) 2007. године била Ана Коларевић, сестра предсједника државе Мила Ђукановића.

- На овај начин упозоравамо, да ако се којим чудом деси да се актуелна локална власт у Бару одржи до 2023. године, да би то по грађане имало несагледиве последице, које се могу исказати десетинама милиона еура штете по град и његов буџет - наводи Лековић У саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 03:17