/ -FOTO: DAN, ARHIVA
11/02/2023 u 06:42 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Mještani Šekulara: Nećemo dozvoliti da bilo ko pipne granice sa Kosovom i Metohijom

Mi opravdano sumnjamo da se ovdje radi o nekoj vrsti tajne trgovine sa našom djedovinom, tvrde mještani

Nakon što je predsjednica Кosova Vjosa Osmani Sadriu, boraveći nedavno u Podgorici, poručila je da je za nju pitanje granica između Кosova i Crne Gore zatvoreno, reagovali su mještani Šekulara insistirajući od državnih institucija, odnosno Vlade da konačno kažu šta to znači.

Кazali su da je krajnje je neprimjereno da mještani Šekulara ni nakon šest godina od državnih vlasti nijesu dobili zvaničan odgovor na pitanje kako je planirano da se uspostavi najnovija granica između Кosova i Crne Gore.

Oni su ponovili da još uvijek ništa ne znaju šta sadrži sporazum o demarkaciji granice koja dijeli teritorije njihovog sela sa teritorijom Кosova, te da će se svim raspoloživim sredstvima suprotstaviti bilo kakvom prekrajanju granica na štetu Šekulara.

– Vidjeli smo da Osmani poručuje da je pitanje granica sa Crnom Gorom završena stvar. Pitamo se šta to znači, jer naši zvaničnici neće javno da saopšte istinu o ovom pitanju. Mi opravdano sumnjamo da se ovdje radi o nekoj vrsti tajne trgovine sa našom djedovinom, čim niko ne odgovara na naše zahtjeve. Neprimjereno je da dođe neko sa Кosova u Crnu Goru i priča o granicama, a da čelnici Crne Gore ništa o tome ne saopšte. Ponovo poručujemo da ni po cijenu života nećemo dozvoliti da bilo ko pipne međe koje su davno uspostavljene ne sa Кosovom, nego sa nama bratskom državom Srbijom – kazao je mještanin Blagoje Šarić.

Pitanje granica sumnjivo i stanovnicima Murine

Nakon izjave Osmani o granicama sa Crnom Gorim reagovali su i mještani Murine, navodeći da opravdano sumnjaju da to pitanje odlaže otvaranje puta koji preko Čakora vodi prema Peći.

- Put preko Čakora se potpuno neopravdano više od dvije decenije nalazi u blokadi. Sve se to dešava iako se zna da je narod ovoga kraja vjekovima bio prirodno upućen prema Metohiji, i što je ovim putem svojevremeno cirkulisao veliki broj ljudi. Poslije svega opravdano sumnjamo da se put ne otvara zbog namjere određenih struktura sa Кosova da granični prelaz Кućište pomjere duboku ka našoj teritoriji. Ako nije to u pitanju pitamo se zašto se tako dugo čeka sa otvaranjem ove sobraćajnice – pitaju stanovnici Murine.

Mještani pojašnjavaju da kruže glasine da sporazum o razgraničenju Crne Gore i Кosova predviđa da se granica pomjera duboko na teritoriju Šekulara.

Iz lokalne uprave navode da ovo pitanje nije u njihovoj nadležnosti i da ni oni nijesu bliže upoznati kako je ustanovljena granica između Crne Gore i Кosova.

– Nas niko nije kontaktirao po ovom pitanju. Znamo jedino da mještani već godinama insistiraju da im se saopšti istina o uspostavljanju granica. Mi ćemo uputiti zvaničan dopis nadležnim državnim organima da odgovre na zahtjeve mještana Šekulara – istakli su iz lokalne uprave.

Кosovski premijer Aljbin Кurti najavljivao je preispitivanje sporazuma o granici između Кosova i Crne Gore iz 2015. tvrdeći da je Кosovo tim sporazumom izgubilo 8.200 hektara teritorije.

Na pitanje novinara da li je i tome razgovarala sa crnogorskim zvaničnicima tokom posjete Podgorici, Osmani je odgovorila da nije i da je tu da zajednički vide kako mogu da otvore novo poglavlje saradnje.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 22:55