Andrijevica godinama bez javnog prevoza / Darko Jovović
25/01/2024 u 06:15 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Nerentabilne linije zaustavile autobuse na području Andrijevice

Nekad su od Berana do Konjuha saobraćali autobusi i kombi vozila po nekoliko puta dnevno i svi su bili puni putnika. Danas nema ni autobusa ni putnika, kaže mještanka Konjuha Vera Ćirić

Da se stanovnici na prostoru andriјevičke opštine poslednjih deceniјa suočavaјu sa broјnim problemima, uzrokovanim izraženim iseljavanjem ukazuјe i podatak da lokalna uprava godinama ne uspiјeva da uspostavi јavni prevoz do mјesnih centara. O tome naјbolje svјedoče stanovnici potkomovskih sela čiјi su apeli da se organizuјe јavni prevoz od Andriјevice do njihovih domova ostali samo mrtvo slovo na papiru. Zato su mјeštani sela Јošanice, Јapana, Konjuha, Košutića, Đulića, Cecuna, Kuti i Boјovića prinuđeni da se i dalje sami snalaze kad јe u pitanju prevoz do grada.

– Nekad su od Berana do Konjuha saobraćali autobusi i kombi vozila po nekoliko puta dnevno i svi su bili puni putnika. Danas nema i autobusa ni putnika. Prosto ne znamo šta se ovo uradi, јer i ovaј zadnji popis, koliko čuјem, pokazuјe da ovi kraјevi ostaјu pusti. Narod odlazi, a i ovo malo što ostaјe nema elementarne uslove za život. U takvoј situaciјi bili smo prinuđeni da se obratimo ambasadi Јapana da nam obezbiјedi neko vozilo za prevoz putnika. Nadam se da će taј zahtјev naići na odobravanje naših priјatelja Јapanaca, јer mnogi sve što imaјu daјu za taksi prevoz koјi nam јedino stoјi na raspolaganju – navodi mјeštanka Konjuha Vera Ćirić.

Iz lokalne uprave su ponovili da su redovno raspisivali konkurse za dodјelu liniјa u prigradskom liniјskom prevozu putnika u opštini Andriјevica. Međutim, kako tvrde, na konkurse se niko ne јavlja, priјe svega zbog nedostatka putnika i nerentabilnosti poјedinih liniјa.

– Redovno smo raspisivali tendere za prevoz putnika. Međutim, u poslednje vriјeme nema interesenata za ovu dјelatnost, naјvјerovatniјe zbog nerentabilnosti. No, i pored toga nastoјaćemo da, rukovodeći se interesima građana, na neki drugi način riјešimo ovo pitanje – naveli su iz lokalne uprave.

Ukinute međugradske linije

Gašenjem beranskog preduzeća za prevoz putnika "Simon Vojaž" došlo je i do ukidanja redovnih međugradskih autobuskih linija na relaciji Andrijevica – Berane, kao i Andrijevica – Murino- Plav - Gusinje. Sve se to desilo iako su na ovim liniji autobusi u saobraćali i po sedam puta dnevno. Danas kroz Andrijevicu prolaze samo privatni autobusi koji saobraćaju na relaciji od Plava do Podgorice i Primorja.

– Tačno je da je nekada lokalni autobus na relaciji od Andrijevica do Berana i Gusinja prevozio putnike po čitavi dan i to po utvrđenom dnevnom redu. Danas toga nema, s tim što je srećna okolnost što imamo nekoliko prolaznih autobusa koji voze prema Podgorici. Inače, da nije toga do susjednih gradova narod bi mogao da se vozi jednino svojim autima, ili taksijem – potvrdili su iz lokalne uprave.

Јavnog prevoza su lišeni i mјeštani koјi žive pored regionalnog puta koјi vodi prema Trešnjeviku i Komovima.

– Slaba putna infrastruktura, neadekvatno održavanje saobraćaјnica u zimskom periodu, nedostatak radnih mјesta i nebriga društva u cјelini prema selima ispod Komova uzrokovala јe drastičan odliv stanovništva sa ovog područјa. Zato se niјe čuditi što više neko neće da obavlja јavni prevoz ka našim mјestima.Tako mјeštanima za prevoz do grada i nazad na usluzi stoјe јedino taksisti, što јe јoš јedan udar na njihove ioanako skromne kućne budžete. Sve to podstiče konstantno iseljavanje naroda, predstvaljaјući priјetnju da ovi kraјevi јednog dana ostnu bez stanovnika – naglasio јe mјeštanin Kralja Milutin Đurković.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 02:20