Са састанка (Фото: Општина Тиват)
08/07/2021 u 10:04 h
Dan.Dan.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Односи са хрватском заједницом у Тивту биљеже стални напредак

Предсједник СО Тиват Андрија Петковић је указао на чињеницу да Тивћане са Хрватском вежу бројни емотивни, рођачки и пријатељски односи

Предсједник општине Жељко Комненовић и предсједник Скупштине општине Тиват др Андрија Петковић угостили су јуче (сриједа, 7. јул) тајника Средишњег државног уреда за Хрвате изван Републике Хрватске Звонка Миласа, амбасадора Хрватске у Црној Гори NЈ.E.

Веселка Грубишића, генералну конзулку РХ у Котору Јасминку Лончаревић и савјетника са посебним положајем за питања хрватске националне мањине у иностранству  Милана Бошњака. Састанак су иницирали и њему присуствовали предсједник Хрватског националног вијећа Црне Горе Звонимир Дековић и предсједник Хрватске грађанске иницијативе Адријан Вуксановић.

-Односи са хрватском заједницом у Тивту су отворени, искрени и биљеже стални напредак. Чињеница да Хрваска грађанска иницијатива није дио локалне власти, није препрека доброј сарадњи и остваривању циљева који су у интересу хрватске заједнице- поручио је Комненовић и подсјетио на низ активности које свједоче хармоничним односима, заједништву и суживоту у Тивту и Боки.

-Наш је задатак да ову хармонију и богато насљеђе сачувамо и за генерације које долазе- поручио је он.

Предсједник СО Тиват  Андрија Петковић је указао на чињеницу да Тивћане са Хрватском вежу бројни емотивни, рођачки и пријатељски односи, али и да она као чланица Евроспке уније нуди бројне позитивне праксе примјенљиве на локалном нивоу. Челни људи тиватске општине најавили су да ће до средине августа бити завршен водовод до отока Госпе од Милости, чиме ће бити ријешен проблем водоснабдијевања тамошње цркве и самостана.

Звонко Милас је захвалио на пријему и указао на значај очувања културне баштине и идентитета Хрвата у Боки, док је Амбасадор Грубишић говорио о перспективама привредне сарадње, која је на релацији Црне Горе и Хрватске, на завидном нивоу.

Тема састанка био је и објекат Дома културе у Доњој Ластви те планови везани за даље коришћење тог простора, који по ријечима присутних представља центар културног живота у Ластви. Договорено је да се изнађе модалитет даље сарадње на обострану корист.

-Власт у односу према мањинама, демонстрира своју величину- рекао је Адријан Вукасновић и исказао спремност за рјешавање свих отворених питања на локалном нивоу, у коректном амбијенту. Разговарало се о могућностима сарадње у области културе али и размјени искустава када су у питању еколошки одрживи видови транспорта.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. maj 2024 20:21