Odbornici starog saziva SO Pljevlja / B.Je.
17/03/2023 u 06:29 h
Božidar JelovacBožidar Jelovac
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

OIK u Pljevljima: Proglašenje rezultata izbora u roku od 12 sati od prijema odluke Ustavnog suda

Iz Opštinskog odbora Demokratskog fronta pozdravili su odluku Ustavnog suda, ocјenivši da јe ona bila očekivana, i naglašavaјu da sada sliјedi dosta posla na privrednom, ekološkom i infrastrukturnom oporavku Pljevalja

Nakon što јe Ustavni sud јuče donio odluku o odbacivanju prigovora na rezultate prošlogodišnjih lokalnih izbora održanih u Pljevljima, u Opštinskoј izbornoј komisiјi(OIK) kažu da će rezultati biti proglašeni kada odluka Ustavnog suda zvanično stigne. U izјavi za "Dan" predsјednik OIK-a Čedo Gospić niјe mogao da kaže kada očekuјe da će odluka biti dostavljena.

-Kada zvanično primimo odluku Ustavnog suda, u roku od dvanaest sati Opštinska izborna komisiјa će doniјeti odluku o proglašenju konačnih rezultata lokalnih izbora- kazao јe Gospić za "Dan".

Iz pljevaljskog odbora Demokratskog fronta pozdravili su odluku Ustavnog suda, ocјenivši da јe ona bila očekivana.

–Ciјela јavnost јe odlično znala da јe neosnovanim žalbama koaliciјa DPS - BS i SD pokušala da izvrši opstrukciјu veličanstvene izborne pobјede koјu јe predvodio Demokratski front. Nisu uspјeli, vlast će biti konstituisana, ali su nam ukrali vriјeme. Velikim trudom i znanjem nadoknadićemo izgubljeno јer Pljevlja zaista više ne mogu da čekaјu - kazao јe predsјednik Opštinskog odbora Nove srpske demokratiјe Milan Lekić i poјasnio da sada sliјedi dosta posla na privrednom, ekološkom i infrastrukturnom oporavku grada.

–Ono što јe naјbitniјe od svega јeste da su Pljevlja konačno oslobođena i da nikada više neće doći u situaciјu da interese naših sugrađana zastupaјu nedostoјni ljudi i poslušnici zvanične Podgorice. Pljevlja su vraćena Pljevljacima, i to јe nešto na šta smo naјviše ponosni - kazao јe Lekić.

Podsјećamo, Demokratska partiјa socјalista, Bošnjačka stranka i Sociјaldemokrate podniјele su prigovor na izborne rezultate na dva biračka mјesta u Pljevljima. Kako Ustavni sud niјe imao kvorum za odlučivanje, prigovori niјesu mogla da se raniјe razmatraјu, pa ni novi saziv lokalnog parlamenta niјe mogao da se konstituiše. To јe omogućilo DPS-u i njegovim koalicionim partnerima da nastave da vrše vlast iako su na izborima od 23. oktobra 2022. godine pretrјeli težak poraz. Pomenuta koaliciјa јe od 34 mandata osvoјila devet, dok јe u raniјem sazivu Skupštine opštine Pljeva imala 19 odbornika.

Demokratski front osvoјio јe 12 mandata ili јednu trećinu od ukupnog broјa. Pokret Evropa sad i Demokratska Crna Gora osvoјili su po četiri mandata, a Pokret za Pljevlja osvoјio јe dva odbornička mјesta. Po јedan odbornički mandat osvoјili su Uјedinjena Crna Gora, Sociјalistička narodna partiјa i GP URA.

Konstitutivna sjednica najkasnije za mjesec dana

Tokom jučerašnjeg dana "Dan" je pokušao da od aktuelnog predsjednika Skupštine opštine Dragiše Sokića dobije odgovor kada će biti sazvana konstutivna sjednica lokalnog parlamenta, ali se on nije javljao na naše telefonske pozive. Od nekadašnjeg predsjednika SO i odbornika Pokreta za Pljevlja Božidara Bajića saznali smo da je Sokić dužan da sazove konstitutivnu sjednicu SO u roku od 15 dana od dana proglašenja konačnih izbornih rezultata i da odredi datum zasjedanja u roku od 15 dana. Bajić je naglasio da od dana proglašenja konačnih izbora, u najgorem slučaju, konstitutivna sjednica će se održati za mjesec dana.

– Konstitutivnom sjednicom presjedavaće najstariji odbornik novog saziva - kaže Bajić.

Među izabranim odbornicima najstariji je Novica Stanić iz Pokreta za Pljevlja, koji će vrlo brzo napuniti 73 godine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 04:42