/ Pogled na Osnovnu školu "Mahmut Adrović" u Petnjici
15/09/2023 u 06:00 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Petnjica: Na području Bihora upisano svega 38 prvaka

Podaci govore da je ove godine na području opštine Petnjica upisano manje od 500 osnovaca, a taj broj osamdesetih godina prošlog vijeka bio je skoro 3.000

Da se broj stanovnika u petnjičkoj opštini iz godine u godinu drastično smanjuje pokazuje i podatak da je ove godine na području čitavog Bihora upisano svega 38 prvaka. O tome svjedoči i informacija koja govori da je ove godine upisano manje od 500 osnovaca, iako se zna da je taj broj osamdesetih godina prošlog vijeka bio skoro 3.000. Pad nataliteta najbolje potvrđuje stanje u Osnovnoj školi "Mahmut Adrović" koja ove školske godine, uključujući četiri područna odjeljenja, broji 150 učenika od čega 16 prvaka, što je pet puta manje nego 1986. godine, kada je ova obrazovna ustanova imala 750 polaznika. Ako se tome doda da Srednju školu u Petnjici zadnjih godina upisuje oko 100 učenika onda se lako može zaključiti da je poslednjih decenija na ovom prostoru koji, sa 28 naselja obuhvata površinu od 173 kilometra, broj đaka skoro desetkovan.

Direktor OŠ "Mahmut Adrović" u Petnjici Almir Pljakić potvrđuje da je broj đaka prvaka iz godine u godinu manji.

Krivi neravnomjeran regionalni razvoj i diskriminatorski odnos države

Većina Petnjičana smatra da su neravnomjerni regionalni razvoj i diskriminatorski odnos države prema Bihoru kumovali smanjenju broja učenika.

– Ljudi sa ovog područja su decenijama unazad, pritisnuti nepovoljnim ekonomskim prilikama, počeli da se iseljavaju prema zapadnoevropskim zemljama, Podgorici i nekim drugim destinacija u Crnoj Gori. To nije ozboljno doticalo državne institucije, nije bilo konkretnih mjera,a broj učenika iz godine u godinu počeo je da opada i poprimio je zabrinjavajući karakter. Sve to ukazuje da svi zajedni moramo da damo mnogo veći doprinos razvoju Petnjice ukoliko želimo da zadržimo i ovo malo stanovnika što je ostalo da živi u mjestu svog rođenja – kaže Sabaheta Novalić predsjednica Udruženja "Vrijedne ruke".

– Tačno je da opada broj učenika i da to predstavlja veliki problem, ali pred tom činjenicom ne treba kukati nego tražiti rješenje – ističe Pljakić.

Predsjednik Opštine Petnjica Samir Agović ističe da su u lokalnoj upravi svjesni da su migraciona kretanja, a samim tim i sve manji broj učenika, veliki problemi sa kojima se suočava, ne samo Bihor, nego i čitavi sjevrni region.

– Iseljavanje stanovništva i pad nataliteta su veliki problemi u Bihoru, ali i na čitavom sjeveru. Neki negativni društveni trendovi u prošlosti su doprinijeli da ljudi, trbuhom za kruhom, odlaze u razvijenije sredine. Jednostavno, zapad je postao magnet za mlade ljude. Ponovnim uspostavljanjem Opštine Petnjica lokalna uprava je preduzela aktivnosti na zaustavljanju ovakvih procesa. Usvojili smo niz stimulativnih mjera, od pospješivanja poljoprivredne proizvodnje i rješavanja krupnih infrastrukturnih problema, do stvaranja povoljnog ambijenta za investitore koji žele da ulažu u Petnjicu. Međutim, i država treba da se aktivno uključi u rješavanje ovog problema i da kroz donošenje valjane strategije za razvoj sjevera, što podrazumijeva otvaranje novih radnih mjesta, da puni doprinos da u narednom periodu imamo znatno veći broj đaka u obrazovnim ustanovama – kaže Agović.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 00:21