Ilustracija / -
22/11/2023 u 06:29 h
M.VujisićM.Vujisić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Savjet roditelja OŠ "Vuko Jovović" u Danilovgradu pokrenuo peticiju: Traže seoski azil za napuštene pse

Od naјave da kreće sterilizacija pasa u organizaciji nadležnih institucija uz podršku Opštine, ostala je samo reklama i još jedno razočaranje za sugrađane, kaže Darko Zarubica iz Pokreta Preokret

Psi lutalice predstavljaju ogroman problem za sve stanovnike Opštine Danilovgrad i ugrožavaju bezbjednost prevashodno djece. Veliki broj napuštenih životinja svakodnevno se mogu vidјeti u školskim dvorištima i van njih zbog čega јe Savjet roditelja Osnovne škole "Vuko Jovović" pokrenuo peticiju koјom traže hitno rješavanje problema pasa lutalica. Potpisnici peticije traže od gradske uprave da se izgradi seoski azil za pse i izradi strategija na gradskom nivou kojom bi se omogućilo čipovanje svih pasa, a mještani edukovali o zaštiti i sterilizaciji svojih ljubimaca, koja bi bila omogućena o trošku grada.

–Tražimo da se uvedu kazne za neodgovorne vlasnike koji izbacuju pse na ulicu i samim tim ugrožavaju bezbjednost naše djece i svih građana naše opštine. Osim što ugrožavaјu bezbjednost prolaznika, ti isti psi žive u nehumanim uslovima, izloženi hladnoći/toploti, neuhranjenosti, bolestima, a takođe izazivaju problem u saobraćaju – svakodnevno ginu na ulicama i mogu prouzrokovati saobraćajne nezgode, što je dodatni alarm da se napokon preuzmu adekvatni koraci u rješavanju ove problematike – piše u peticiјi.

image

zarubica

- Privatna arhiva

Darko Zarubica iz Pokreta Preokret ističe da u bezdomni psi u Danilovgradu izazvaju sve veći strah i neprijatnost kod prolaznika, prije svega kod djece i učenika.

– Njihov broj je povećan primarno zbog neodgovornog ponašanja vlasnika pasa, a zatim jer je Opština zanemarila ovaj problem. Uprkos najavi da kreće sterilizacija pasa u organizaciji nadležnih institucija uz podršku Opštine, ostala je samo reklama i još jedno razočaranje za sugrađane. Ovaj problem se može riješiti organizovanom vakcinacijom i sterilizacijom pasa lutalica koju treba da pokrene Opština. Svaki pas na teritoriji opštine treba da bude čipovan i da ima svoj pasoš jer jedini na taj način svako odgovara za svog psa – ističe Zarubica.

Zarubica smatra da Opština u dogovoru sa veterinarskom ambulantom može organizovati da veterinari sterilizuju pse i tako riješe prvi sloj problema.

– Organizovanim zajedničkim radom problem pasa lutalica može biti riješen najkasnije za tri godine, a u međuvremenu kroz grad na tačno definisanim mjestima se mogu postaviti hranilice za pse. Opština Danilovgrad se mora uhvatiti u koštac sa ovim problemom i što prije stvoriti uslove za čist i bezbjedan grad. Dok se to ne riješi, Opština će trošiti sve više novca na odštetu od ujeda pasa lutalica. Ovo je zajednički problem svih građana Danilovgrada i nužno je da sarađujemo da bi svima bilo bolje i da bi bezbjedno i sigurno živjeli u našem gradu – zaključuje Zarubica.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 13:34